Falsk fläskfilé

 
Falsk fläskfilé blev vi bjudna på av min mamma.
Ganska häftigt att fryst köttfärs som skärs i skrivor kan anta (ja i alla fall nästan) samma konsistens som fläskfilé skivor har.
Dock innehåller originalreceptet aromat - en krydda som vi undviker.
Så vi gör som min mamma, vi tar lite andra kryddor istället.
Och tänk på att det är strykande åtgång på denna rätt!
 
Detta behövs till 5 personer:
  • 1000 gram fläskfärs (eller nötfärs - då blir det falsk oxfilé)
  • 2 msk köttfond (vi använder kalv eftersom det brukar vara den vi har hemma)
  • 1 - 1½ tsk salt
  • 1 tsk lökpulver
  • ½ tsk vitlökspulver eller mortlad torkad vitlök
  • 2 krm svartpeppar
 
Sås:
  • 3 dl grädde
  • 2 dl creme fraiche
  • 1½ msk köttfond (kalv här med)
  • ½ msk soja
  • salt och svarpeppar
 
Gör så här:
 
  1. Blanda ihop färsen med fonden och kryddorna.
  2. Forma till en lång korv och frys in med plastfolie runt.
  3. Ta fram köttkorven efter 1½-2 timmar  (eller 1 timme före tillagning om "korven" legat i frysen över natten) och skär i skivor, ca 1 cm tjocka.
  4. Stek köttet i en stekpanna och lägg sedan i en ugnssäker form.
  5. Rör ihop grädde, creme fraiche, fond och soja i en kastrull och koka upp.
  6. Smaka av med salt och peppar.
  7. Häll såsen över den falska fläskfilén och tillaga i ugnen i ca 20 minuter på 200 grader.
  8. Servera med klyftpotatis och grönsaker.

Kommentera här: