Falsk fläskfilé
Falsk fläskfilé blev vi bjudna på av min mamma.
Ganska häftigt att fryst köttfärs som skärs i skrivor kan anta (ja i alla fall nästan) samma konsistens som fläskfilé skivor har.
Dock innehåller originalreceptet aromat - en krydda som vi undviker.
Så vi gör som min mamma, vi tar lite andra kryddor istället.
Och tänk på att det är strykande åtgång på denna rätt!
Detta behövs till 5 personer:
-
1000 gram fläskfärs (eller nötfärs - då blir det falsk oxfilé)
- 2 msk köttfond (vi använder kalv eftersom det brukar vara den vi har hemma)
- 1 - 1½ tsk salt
- 1 tsk lökpulver
- ½ tsk vitlökspulver eller mortlad torkad vitlök
- 2 krm svartpeppar
Sås:
- 3 dl grädde
- 2 dl creme fraiche
- 1½ msk köttfond (kalv här med)
- ½ msk soja
- salt och svarpeppar
Gör så här:
-
Blanda ihop färsen med fonden och kryddorna.
- Forma till en lång korv och frys in med plastfolie runt.
- Ta fram köttkorven efter 1½-2 timmar (eller 1 timme före tillagning om "korven" legat i frysen över natten) och skär i skivor, ca 1 cm tjocka.
- Stek köttet i en stekpanna och lägg sedan i en ugnssäker form.
- Rör ihop grädde, creme fraiche, fond och soja i en kastrull och koka upp.
- Smaka av med salt och peppar.
- Häll såsen över den falska fläskfilén och tillaga i ugnen i ca 20 minuter på 200 grader.
- Servera med klyftpotatis och grönsaker.