Halloumipytt med örtsmör och senapskräm med äpple

 
 
Äntligen har Maxi är uppe i Umeå börjat sälja halloumi/eldost/grillost som är från Sverige. Heja heja!
Mycket god var osten och likaså kombinationen med rotfrukterna och örtsmöret. Vi skippade dock senapskrämen som är till i orginalreceptet då vi inte gillar senap... 
Det går även bra att byta ut grönsakerna till dem som är i säsong när du lagar det!
 
Ingredienser:
  • 1 kg potatis
  • 3 st morötter
  • 1 huvud blomkål, litet
  • 10 st färska champinjoner
  • Olivolja
  • Salt och peppar
  • 200 g halloumi/eldost/grillost
  • Bladspenat
  • Citron
Örtsmör:
  • 50 g rumsvarmt smör
  • 35 g frysta örter, tex dill, persilja eller basilika
Senapskräm med äpple:
  • 0,5 st grönt äpple, skalat och rivet
  • 2 dl créme fraiche
  • 1 msk grovkornig senap
  • Ev 2 tsk honung
  • Salt och peppar
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 225 grader. 
  2. Dela potatis, morot, blomkål och champinjoner i munsbitar och placera på en klädd plåt. 
  3. Ringla över olivolja, salta och peppar och rosta i mitten av ugnen ca 15 minuter.
  4. Börja med senapskrämen: Krama ur så mycket vätska du kan med händerna från det rivna äpplet och blanda sedan med creme fraiche, senap, salt och peppar. Om du vill ha såsen lite sötare är det gott att ha i lite honung. Ställ kallt till servering.
  5. Gör örtsmöret: Blanda smör och örter.
  6. Ta ut plåten med rotfrukterna: Lägg smöret över grönsakerna och rosta ytterligare 5-10 minuter tills de fått en fin, gyllene färg. 
  7. Stek halloumibitarna i lite olivolja i en stekpanna på hög värme tills de är gyllenbruna. 
  8. Ta ut plåten, strö över persiljan och lägg på halloumi. 
  9. Servera med spenat, citron och senapskräm.
 

Kommentera här: