Ryggbiff med smashad potatis och grönpepparsås

 
Smashad potatis är ju lite kul, men inte helt enkelt att få till.
Potatisen ska ju var "lagom" kokt för att det ska gå och smasha den utan att den faller sönder helt.
En lite mjöligare sort passar bättre till detta än en fast potatissort.
 
 
Detta behövs till 4 personer:
  • 600 g ryggbiff
  • 850 g fina potatisar
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • några kvistar timjan, finhackad
  • några kvistar rosmarin, finhackad
  • 1/2 citron
  • 4 msk olivolja
  • havssalt
  • svartpeppar
  • olivolja
Sås:
  • 2 st bananschalottenlök, strimlad
  • 1 msk köttbuljong
  • 3 msk vatten
  • 1 dl grädde
  • 1 ,5 msk dijonsenap
  • 1 msk grönpepparkorn i lag (funkar även med torkad men öka på med 1 msk då)
  • 1 msk worchestershiresås
  • smör
 
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Koka potatisen i 12 minuter. Låt den sedan rinna av.
  3. Krossa vitlöksklyftorna på skärbrädan tillsammans med havssalt så det blir som en pasta, använd en sked eller en kniv.
  4. Blanda sedan med olivolja, citronskal och citronjuice. Fortsätt med finhackade örter.
  5. Lägg potatisen på en ugnsplåt, tryck till varje potatis med en gaffel så den öppnar sig och går sönder något, men försök att hålla den hel så den inte faller isär.
  6. Skeda sedan över lite utav citron- och vitlöksmarinaden över varje potatis och baka i ugnen i 20 min.
  7. Gnid in varje ryggbiff med olivolja.
  8. Krydda sedan med salt och peppar på båda sidor.
  9. Stek eller grilla köttet ca 3 minuter på varje sida i stekpannan på hög värme.
  10. Om du tillagat köttet i stekpannan, gör sedan såsen i samma panna. Lyft ur köttet och låt det vila på skärbrädan.
  11. Strimla löken och stek i panna, när den mjuknat, slå på buljong, worchestershire och senap.
  12. Blanda runt och slå på grönpeppar och grädden. Smaka av med salt och peppar.
  13. Ta ut potatisen ur ugnen, lägg upp köttet och toppa med såsen.
 
 

Kommentera här: