Cheesecake-skålar med salted caramel

 
 
Fanstastiskt god efterrätt!
Mia Gahnes recept som publicerades i Hallandsposten 30 april.
Detta recept har snabbt blivit en favorit hemma hos oss.
Och den goda caramelsåsen fungerar även att servera lätt ljummen till lite glass.
 
Salted Caramel:
  • 4 msk smör (osaltat i receptet - funkar även med saltat)
  • 2½ dl ljust muscovadosocker eller råsocker
  • 1¼ dl vispgrädde
  • ½ tsk salt
  • 1 tsk vaniljsocker

Gör så här:
  1. Vispa ihop smör, socker, grädde och salt i en kastrull på medelvärme.
  2. Koka upp och sänk värmen.
  3. Låt sjuda i 6 minuter. Rör om då och då.
  4. Vispa i vaniljsockret och koka ytterligare 1 minut.
  5. Ta bort från plattan.

Cheesecake-skålar (4-6 pers):
  • 6 digestivekex
  • 2 msk smält smör
  • 30 g rostade pekannötter, grovhackade + hela till dekor
  • 250 g mascarpone
  • 1½ dl vispgrädde
  • 3 msk florsocker
  • 1 citron (skal och saft)
  • 4 msk salted caramel-sås

Gör så här:
  1. Lägg kexen i dubbla plastpåsar och krossa dem grovt med en kavel.
  2. Häll över i en bunke och blanda ned smält smör och grovhackade pekannötter.
  3. Vispa mascarpone, grädde, florsocker, rivet citronskal och citronsaft tills det blir en fluffig kräm.
  4. Ringla i kolasåsen och blanda lite slarvigt. Det ska inte bli helt slätt, utan man ska fortfarande kunna se såsen.
  5. Varva sedan kexblandningen med mascarponekrämen i fyra-sex skålar eller glas.
  6. Garnera med lite extra caramelsås och några extra pekannötter.
 

Kommentera här: