Choklad- och Saltkolamoussetårta

 
 
När Arvid fyllde 5 år ville han ha en choklad- & saltkolatårta.
Något vi aldrig bakat hemma tdigare.
Googlade runt på diverse bak-sidor och fastnade för cakebymarys "salt kolamousse på kladdkaka".
Men eftersom det i önskemålet även ingick att det skulle stå diverse superhjälptar på toppen och jag var osäker på hur mycket tyngd en moussetårta klarar, fick vi provbaka ett par veckor innan födelsedagen. 
 
När det sedan var dags för födelsedagsbak, valde jag att göra tårtan i en stor form 30 cm i diameter.
Gjorde 1,5 sats av kladdkakan och 2 av moussen i receptet nedan.
Men det är en mycket mäktig tårta, så nästa gång kommer jag att endast göra 1 sats av kladdkakan och 2 av moussen. 
Och sedan bestämde vi att Arvid endast fick välja 1 superhjälte - vi måste ju få plats med ljus också!
Så det fick bli Supermario som vi knåpade ihop ett par dagar innan födelsedagen, när vi var hemma den där feberfria dagen som ska till innan man får återvända till förskolan. 
Vi tyckte han blev ganska bra!
 
 
Kladdkaka:
  • 200 g mörk choklad (70%)
  • 4 st ägg
  • 200 g smör
  • 4 sl strösocker
  • 2 krm salt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • ½ dl kakao
  • 2 dl vetemjöl

Salt kolamousse:
  • 1 burk karamelliserad mjölk (à 397 g)
  • 1 + 2 dl vispgrädde
  • 1-2 tsk havssalt
  • 2 st gelatinblad
  • 2 äggulor

Crumble:
  • 25 g florsocker
  • 50 g smör
  • 75 g mandelmjöl
  • 50 g hasselnötter

Garnering:
  • moussekupoler
  • crumble
  • karamelliserad mjölk
  • färska bär tex hallon
  • chokladkrisp
 
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader. 
  2. Finhacka chokladen till kladdkakan.
  3. Rör ihop ägg och socker, men vispa inte.
  4. Smält sedan smöret och låt det bli gyllenbrunt.
  5. Ta av kastrullen från värmen och rör i chokladen så den smälter helt.
  6. Vänd ner chokladsmöret i äggsmeten och tillsätt även saltet.
  7. Sikta i vaniljsocker, kakao och mjöl ner i smeten och blanda ihop. 
  8. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbarbotten (ca 24 cm i diamter) och smörj och bröa sidorna på den.
  9. Häll smeten formen och grädda mitt i ugnen ca 20-25 min. Kakan ska fortfarande vara kladdig i mitten.
  10. Låt kakan kallna. 

  11. Lägg 2 gelatinblad till kolamoussen i en skål med kallt vatten i minst 5 minuter så att gelatinet mjuknar.
  12. Värm 1 dl grädde i en kastrull och rör i den karamelliserade mjölken (spara gärna 2-3 msk karamelisserad mjölk för dekor).
  13. Vispa så att kolakrämen blandar sig helt med grädden och blanda också ner saltet.
  14. Krama vattnet ur gelatinbladen och rör ner dem i kolakrämen.
  15. Vispa upp äggulorna för sig, och 2 dl grädde för sig.
  16. Rör ner gräddkolasmeten i äggulorna, och vänd sedan ner den vispade grädden.

  17. Lossa kladdkaka från formen och diska rent kanten.
  18. Lägg tillbaka kladdkakan och täck insidan av formen med bageriplast (för snyggare kanter). Har man ingen bageriplast hemma funkar det med plastfolie.
  19. Häll moussen ovanpå chokladbottnen, och ställ in i kylen ett par timmar att stelna.
  20. Vill man kan man hälla lite av moussen i silikonform med små kupoler för att ha till dekoren. Frys i så fall in dem så blir det lättare att plocka ur dem ur formen.
  21. Ställ sedan kakan i frysen i minst 3 timmar alt. 4 timmar i kylskåp för att moussen ska sätta sig. 
  22. Gör undertiden crumblet till dekoreringen. Sätt ugnen på 175 grader. 
  23. Grovhacka hasselnötterna. 
  24. Blanda ihop alla ingredienser, tillsätt hasselnötterna och smula ut degen på bakplåtspapper.
  25. Grädda mitt i ugnen i ca 10-15 minuter.
  26. Rör runt det efter att det kommit ut ur ugnen då och då medans det svalnar.

  27. Ta fram formen ur kylen eller frysen och lossa kakan från formen.
  28. Placera den på ett serveringsfat och dekorera med crumble, karamelliserad mjölk, moussekupoler och lite färska bär och chokladkrisp.    

Kommentera här: