Lyxig blomkålssoppa

 
Jag hade tänkt att vi skulle göra Blomkålsgratäng med kassler, men Arvid tyckte att vi skulle göra Blomkålssoppa,
för de hade de fått på förskolan och det var jättegott.
Vi toppad vår soppa med knaperstekt bacon och brödkrutonger.
Tryffeloljan vi skulle droppa ovanpå hade stått tyvärr blivit för gammal.
Synd, det lyfter soppan ytterligare ett snäpp.
 
Detta behövs till 4 portioner:
  • 2 schalottenlökar
  • 500 g blomkål
  • 100 g potatis
  • ½ dl vitt vin
  • 6 dl vatten
  • 2 dl vispgrädde
  • 1½ msk konc kyckling- eller grönsaksfond
  • 1 dl riven parmesanost
  • rapsolja
  • salt
  • vitpeppar
 
Till servering:
  • 1 tsk tryffelolja
  • knaperstekt bacon
  • brödkrutonger (bröd, smör & ett par vitlöksklyftor)
 
Gör så här:
  1. Skala och skär löken i kvartar.
  2. Dela och skär blomkålen i små bitar.
  3. Skala och skär potatisen i cm-stora bitar.
  4. Fräs lök, blomkål och potatis i olja i 2 min.
  5. Tillsätt vinet och låt koka in i ca 1 minut.
  6. Häll i vatten, grädde och fond.
  7. Koka i ca 15 minuter tills grönsakerna är mjuka.
  8. Rör då och då.
  9. Mixa soppan slät med stavmixer.
  10. Om du vill ha en helt slät soppa så passera den genom en nätsil.
  11. Tillsätt osten och rör tills den har smält.
  12. Smaka av med salt och peppar.

  13. Under tiden soppan kokar passar man på att knapersteka baconet.
    Lägg det på ett hushållspapper när det stekt färdigt.
  14. Vi gjorde egna brödkrutonger genom att skära bröd i cm-stora bitar.
    I stekflottet som blev över från baconen la vi i en stor klick smör (25-50 gr) och ett par klyvda vitlöksklyftor. Sedan stekte vi brödbitarna knapriga i samma panna.
  15. Servera soppan toppad med bacon, brödkrutonger och lite tryffelolja.

Kommentera här: