Morotsbröd i gryta
Ett gott och saftigt bröd med en hård skorpa!
Ingredienser:
- 25 g jäst
- 3 tsk salt
- 5 dl kallt vatten
- 3 dl finrivna morötter
- 2 msk honung
- 2-3 dl grahamsmjöl
- 7-8 dl vetemjöl special
Gör så här:
- Smula ner jästen i en bunke och blanda med saltet.
- Tillsätt morötterna, honung, vatten och en stor del av mjölet. Knåda ihop degen till en smidig och ganska lös deg.
- Plasta och låt jäsa i bunken i ca 1 timme.
- Vänd ut degen på bakbord och knåda försiktigt till en boll. Pudra över lite mjöl och täck med handduk, låt jäsa ytterligare 30 min.
- Ställ in en tom gjutjärnsgryta med lock i i ugnen och sätt på ugnen på 250°.
- Var försiktig när du tar ut grytan då den är värn som sjutton, pudra lite mjöl i botten på grytan och lägg försiktigt ner degen.
- Lägg på locket och grädda i 30 minuter. Sänk värmen till 225 grader, ta av locket och grädda i ytterligare 15 minuter. Vänd ut brödet och låt svalna på galler.