Morotsbröd i gryta

 
Ett gott och saftigt bröd med en hård skorpa!
 
Ingredienser:
  • 25 g jäst
  • 3 tsk salt
  • 5 dl kallt vatten
  • 3 dl finrivna morötter
  • 2 msk honung
  • 2-3 dl grahamsmjöl
  • 7-8 dl vetemjöl special
Gör så här: 
  1. Smula ner jästen i en bunke och blanda med saltet. 
  2. Tillsätt morötterna, honung, vatten och en stor del av mjölet. Knåda ihop degen till en smidig och ganska lös deg.
  3. Plasta och låt jäsa i bunken i ca 1 timme.
  4. Vänd ut degen på bakbord och knåda försiktigt till en boll. Pudra över lite mjöl och täck med handduk, låt jäsa ytterligare 30 min.
  5. Ställ in en tom gjutjärnsgryta med lock i i ugnen och sätt på ugnen på 250°.
  6. Var försiktig när du tar ut grytan då den är värn som sjutton, pudra lite mjöl i botten på grytan och lägg försiktigt ner degen.
  7. Lägg på locket och grädda i 30 minuter. Sänk värmen till 225 grader, ta av locket och grädda i ytterligare 15 minuter. Vänd ut brödet och låt svalna på galler.

Kommentera här: