Pirog med lax och ägg

Kan ju inte göra Laxpaj varje gång vi har rester av varmrökt lax.
Denna gång blev det därför pirog.
I receptet nedan står det tonfisk, men vi använde varmrökt lax istället.
I receptet nedan står det tonfisk, men vi använde varmrökt lax istället.
Detta behövs till 4 personer:
Pirogdeg:
- 4 dl vetemjöl
- 1 krm salt
- 125 g smör
- ½ ägg
- 1 krm ättiksprit
- 1-2 msk kallt vatten
Pensling:
- ½ ägg
Fyllning:
- 1 burk tonfisk i vatten
- 2 hårdkokta ägg
- 1 msk klippt dill
- (8 oliver i skivor)
- 1 krm salt
- citronpeppar
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Blanda ihop vetemjöl, salt och smör i en matberedare.
- Tillsätt ägget blandat med ättikan och vattnet.
- Kör en stund tills allt blandats men kör inte för länge.
- Låt gärna degen vila kallt minst ½ timme, så är den lättare att kavla.
- Blanda under tiden alla ingredienser till fyllningen. Smaka av.
- Mjöla bakbord och kavel. Kavla degen tunt, ca 3 mm.
- Piroger kan man göra på många sätt, små portionspiroger eller en stor.
Gör man en stor dela degen i två delar och kavla först den ena. - Lägg över degen på en plåt med bakplåtspapper på.
- Sporra degen i den form du vill ha pirogen och lägg fyllningen i mitten.
- Kavla ut den andra delen av degen och lägg över fyllningen.
- Skär till och tryck till kanterna med en gaffel.
- Av deg som blivit över kan man pynta pirogen med fenor och ögon.
- Stick lite hål i pirogen och pensla med ägg.
- Små piroger gräddas i mitten av ugnen i 10-15 minuter.
- Stor pirog gräddas i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter.
Servera med en grönsallad och gärna Romsås till.