Pirog med lax och ägg

 
Kan ju inte göra Laxpaj varje gång vi har rester av varmrökt lax.
Denna gång blev det därför pirog.
I receptet nedan står det tonfisk, men vi använde varmrökt lax istället.
 
Detta  behövs till 4 personer:

Pirogdeg:
  • 4 dl  vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 125 g smör
  • ½ ägg
  • 1 krm ättiksprit
  • 1-2 msk kallt vatten

Pensling:
  • ½ ägg

Fyllning:
  • 1 burk tonfisk i vatten
  • 2 hårdkokta ägg
  • 1 msk klippt dill
  • (8 oliver i skivor)
  • 1 krm salt
  • citronpeppar

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Blanda ihop vetemjöl, salt och smör i en matberedare.
  3. Tillsätt ägget blandat med ättikan och vattnet.
  4. Kör en stund tills allt blandats men kör inte för länge.
  5. Låt gärna degen vila kallt minst ½ timme, så är den lättare att kavla.
  6. Blanda under tiden alla ingredienser till fyllningen. Smaka av.
  7. Mjöla bakbord och kavel. Kavla degen tunt, ca 3 mm.
  8. Piroger kan man göra på många sätt, små portionspiroger eller en stor.
    Gör man en stor dela degen i två delar och kavla först den ena.
  9. Lägg över degen på en plåt med bakplåtspapper på.
  10. Sporra degen i den form du vill ha pirogen och lägg fyllningen i mitten.
  11. Kavla ut den andra delen av degen och lägg över fyllningen.
  12. Skär till och tryck till kanterna med en gaffel.
  13. Av deg som blivit över kan man pynta pirogen med fenor och ögon.
  14. Stick lite hål i pirogen och pensla med ägg.
  15. Små piroger gräddas i mitten av ugnen i 10-15 minuter.
  16. Stor pirog gräddas i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter.
Servera med en grönsallad och gärna Romsås till.

Kommentera här: