Smördegspaj med äpple och nutella
Så här års vill man frossa i äppelpaj av olika slag.
De här små handpajerna är perfekta att ha med sig som picknick i svampskogen.
Eller att äta inomhus en regning söndag.
Har man ingen nutella hemma, hoppar man över den ingrediensen.
De är väldigt goda med enbart med äpple i.
Detta behövs till ca 6 stycken:
- 2 äpplen
- 25 g smör
- 1 nypa salt
- 3 msk strösocker
- ½ tsk kanel
- 1 rulle smördeg à 250 g
- 1 dl nutella
- 1 uppvispat ägg
- florsocker
Gör så här:
- Skala och kärna ur äpplena och skär dem i små tärningar.
- Smält smöret i en kastrull på medelvärme.
- Tillsätt äpplen, salt, socker och kanel.
- Låt puttra under omrörning tills äpplena är mjuka.
- Låt svalna helt.
- Rulla ut smördegen på en bakplåtsklädd plåt och skär ut rektanglar.
- Bred på nutella, men inte ända ut i kanten, spara en centimeter ungefär.
- Lägg 1-2 msk äppelfyllning på ena halvan.
- Vik över degen och tryck till skarven med en gaffel.
- Pensla med ägg.
- Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 15-20 minuter eller tills degen puffat upp och fått fin färg.
- Låt svalna på galler och strö sedan över florsocker.