Frasigt med bacon och krämig ost

 
 
Här kommer ett recept på en väldigt god mingelrätt.
Även perfekt som förrätt tillsammans med ett glas vin när man sitter och snackar med goda vänner.
Så här i Corona-tider kanske det inte är optimalt att alla sitter och doppar sina "smördegspinnar" i osten, men sätt i några teskedar (en till varje person) i osten så löser det sig.
 
Viktigt att ostasken är av spån eftersom den ska in i ugnen.
 
 
Receptet är till 8 bufféportioner:
  • 2 rullar kyld smördeg à 250 g
  • 1 dl valfri senap
  • ca 150 g rund spånask med camembert eller brieost
  • 200 g (alspånsrökt) bacon
  • färsk timjan el färska rosmarinkvistar
  • ägg till pensling
  • svartpeppar

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär ut två cirklar av smördegsrullarna, så stora som möjligt.
    (Detta gör inte jag, tycker det är lite slöseri med smördeg - jag använder hela rektanglarna)
  3. Lägg den ena smördegen (eller rundeln) på en bakplåtsklädd plåt.
  4. Sätt asken med osten utan plasthölje i mitten på cirkeln.
  5. Bred ett tunt lager med senap på smördegen.
  6. Skär remsor ca 1½ cm från askens kant ut till ytterkanten.
  7. Dela baconskivorna och lägg dem på smördegsremsorna.
  8. Lägg över den andra smördegsplattan med hål för asken.
    (Jag lägger hela arket ovanpå och skär försiktigt hål för asken.)
  9. Tryck upp lite smördeg runt askens kant.
  10. Skär ut till dubbla remsor enligt bottenplattan och snurra till vridna stänger.
  11. Snitta osten och sätt i färskt timjan eller rosmarin.
  12. Pensla med uppviskat ägg och krydda med peppar.
  13. Grädda mitt i ugnen i 12-15 minuter eller tills allt har puffat upp och fått fin färg.
 
 
 

Kommentera här: