Krämig carbonara med sidfläsk och ärter


Ingredienser:
- 500 g pasta (gärna tagliatelle, linguini, eller spaghetti)
- 1 klyfta vitlök
- 1-2 msk olivolja, att steka i
- 200 g rimmat sidfläsk
- 4 dl frysta ärtor, tinade
- 5-6 äggulor
- 1-1,5 dl vispgrädde
- 3-4 dl parmesanost, finriven
- 1,5 dl gräslök, finhackad
- salt
- svartpeppar, nymald
- ev ruccola till servering
Gör så här:
- Koka pastan al dente i saltat vatten.
- Strimla vitlök tunt och fräs det mjukt i olja i en stor stekpanna (gärna med hög kant).
- Strimla sidfläsket och låt det fräsa med tills det börjar få fin färg.
- Tillsätt ärterna och låt dem bli varma.
- Rör slarvigt samman äggulor, grädde, 2/3 av parmesanen och all gräslök. Vänd ner den nykokta pastan i stekpannan och häll på äggblandningen.
- Ta stekpannan från värmen och vänd försiktigt runt alltsammans tills det är ordentligt blandat.
- Smaka av med salt och rikligt med svartpeppar. Toppa med resterande parmesan och servera genast, gärna tillsammans med rucola.