Laxgratäng i spenatsås med grillad paprika

 
 Detta är vårt nya favoritrecept på lax.
Såå gott!
Niclas var helt lyrisk första gången han tillagade det - för det var så enkelt.
Och så tappade vi bort receptet...
Ja, det var ju typiskt!
Dessutom vet jag att jag skrivit in det här en gång, men antagligen missade jag spara som man ska, för borta var både recept och inlägg.
 
Sedan har vi letat och provlagat massa varianter av detta recept, men inte riktigt lika goda.
Blev därför väldigt, väldigt glad när jag hittade originalreceptet.
Fanns bland bortglömda bilder på en "padda".
Publicerades tydligen i en Allas 14/20.
 
Detta behövs till 4 portioner:
  • 4 portionsbitar lax à 125-150 g. 
  • 1 tsk salt
  • 2 krm peppar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 200 g inlagd rostad paprika
  • 1 msk olja
  • 1 tsk paprikapulver
  • 65 g babyspenat
  • 2 dl grädde
  • 1 dl vatten
  • 1 tärning fiskbuljong, hackad
  • 2 msk brun maizena redning
  • 2 dl riven lagrad ost
Till servering:
  • Kokt ris eller potatis
  • Sallad

Gör så här:
  1. Lägg tinade eller färska fiskbitar i en gratängform.
  2. Salta och peppra.
  3. Hacka vitlöken i småbitar och skär paprikan i småbitar.
  4. Fräs vitlök och paprika i olja.
  5. Tillsätt paprikapulver och färsk spenat. Blanda.
  6. Häll över grädde och vatten. Låt koka upp.
  7. Lägg i buljongtärningen så att den smälter.
  8. Strö i redning och rör om ordentligt.
  9. Ge såsen ett uppkok, salta och peppra.
  10. Häll den över fisken och strö över osten.
  11. Ugnsgratinera i 225 grader i ca 20 minuter.
  12. Servera laxen med kokt ris och en grönsallad.
 

Kommentera här: