Pizza med kantareller och fetaost
Ett favoritrecpept på god pizza toppad med kantareller och fetaost.
Grjorde en del pizza på grillen i somras, men funkar ju lika bra att göra i ugn så här på hösten.
Om man nu inte vill tända grillen...
Originalreceptet är från Allt om Mat 2010 och är som minipizzor.
Pizzadeg (4 pers):
- 25 g jäst
- ½ tsk strösocker
- 2½ dl ljummet vatten, 37 grader
- 1 tsk salt
- 1 msk olivolja
- 7 dl vetemjöl (420 g)
Fyllning:
- 1 squash (350 g)
- 2 krm salt
- 1 msk olivolja
Topping:
- 7½ dl rensade kantareller (200 g)
- 2 msk smör
- ½ tsk salt
- 75 g fetaost
- f'ärska örter, tex timjan
- nymalt svartpeppar
Gör så här:
- Smula jästen i en bunke.
- Tillsätt sockret och rör ut det med ca ½ dl av vattnet tills jästen löst sig.
- Blanda i salt, olivolja och resten av vattnet.
- Tillsätt mjölet i omgångar och arbeta ihop till en smidig deg.
- Knåda degen i ca 5 minuter.
- Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
- Ansa och skär squashen i tunna skivor, använd gärna mandolin.
- Salta och blanda med olivolja.
- Ta upp degen på mjölad arbetsbänk.
- Dela den i 16 lika stora bitar.
- Rulla bitarna till släta bullar och låt dem jäsa under bakduk i ca 10 minuter.
- Platta eller kavla ut bullarna till runda pizzor, ca 8 cm i diameter.
- Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Toppa pizzorna med squashen och grädda mitt i ugnen i ca 10-12 minuter.
- Fräs kantarellerna knapriga i smör i en stekpanna. Salta.
- Toppa pizzorna med nystekt svamp, smulad fetaost och färska örter.
- Mal över lite peppar.