Pizza med kantareller och fetaost

 
Ett favoritrecpept på god pizza toppad med kantareller och fetaost.
Grjorde en del pizza på grillen i somras, men funkar ju lika bra att göra i ugn så här på hösten.
Om man nu inte vill tända grillen...
 
Originalreceptet är från Allt om Mat 2010 och är som minipizzor.
 
Pizzadeg (4 pers):
  • 25 g jäst
  • ½ tsk strösocker
  • 2½ dl ljummet vatten, 37 grader
  • 1 tsk salt
  • 1 msk olivolja
  • 7 dl vetemjöl (420 g)

Fyllning:
  • 1 squash (350 g)
  • 2 krm salt
  • 1 msk olivolja

Topping:
  • 7½ dl rensade kantareller (200 g)
  • 2 msk smör
  • ½ tsk salt
  • 75 g fetaost
  • f'ärska örter, tex timjan
  • nymalt svartpeppar

Gör så här:
  1. Smula jästen i en bunke.
  2. Tillsätt sockret och rör ut det med ca ½ dl av vattnet tills jästen löst sig.
  3. Blanda i salt, olivolja och resten av vattnet.
  4. Tillsätt mjölet i omgångar och arbeta ihop till en smidig deg.
  5. Knåda degen i ca 5 minuter.
  6. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
  7. Ansa och skär squashen i tunna skivor, använd gärna mandolin.
  8. Salta och blanda med olivolja.
  9. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. 
  10. Dela den i 16 lika stora bitar.
  11. Rulla bitarna till släta bullar och låt dem jäsa under bakduk i ca 10 minuter.
  12. Platta eller kavla ut bullarna till runda pizzor, ca 8 cm i diameter.
  13. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
  14. Sätt ugnen på 250 grader.
  15. Toppa pizzorna med squashen och grädda mitt i ugnen i ca 10-12 minuter.
  16. Fräs kantarellerna knapriga i smör i en stekpanna. Salta.
  17. Toppa pizzorna med nystekt svamp, smulad fetaost och färska örter.
  18. Mal över lite peppar.
 
 

Kommentera här: