Timjanstekta äpplen med salted caramel

 
 
Äppelkaka hör ju hösten till. 
Här kommer ett lite annorlunda recept men väldigt goda smaker ihop.
 
Salted caramel:
  • 4 msk smör
  • 2½ dl ljust muscovadosocker eller råsocker
  • 1¼ dl vispgrädde
  • ½ tsk salt
  • 1 tsk vaniljsocker
 
Äpplen:
  • 2 stora äpplen
  • 2 msk smör
  • 1-2 msk råsocker
  • 2 tsk färsk timjan, repad
  • 2 tsk citronsaft
  • mandelspån eller mandelsplitter

Till servering:
  • vaniljglass av god kvalitet (SIA)
  • flingsalt

Gör så här:
  1. Börja med såsen: Vispa ihop smör, socker, grädde och salt i en kastrull på medelvärme.
  2. Koka upp och sänk värmen. Låt sjuda i 6 minuter. Rör om då och då.
  3. Vispa i vaniljsockret och koka i ytterligare 1 minut.
  4. Ta bort från plattan.
  1. Skär äpplena i klyftor. Kärna ur och skala dem om du vill.
  2. Stek dem någon minut i smör.
  3. Tillsätt råsocker, timjan, citronsaft och mandel och stek dem i ytterligare någon minut tills äpplena mjuknat något.
  4. Strö över mandel.
 
Servera äpplena med såsen och en kula vaniljglass.
Strö över flingsalt och garnera eventuellt med lite extra timjan.

Kommentera här: