Timjanstekta äpplen med salted caramel

Äppelkaka hör ju hösten till.
Här kommer ett lite annorlunda recept men väldigt goda smaker ihop.
Salted caramel:
- 4 msk smör
- 2½ dl ljust muscovadosocker eller råsocker
- 1¼ dl vispgrädde
- ½ tsk salt
- 1 tsk vaniljsocker
Äpplen:
- 2 stora äpplen
- 2 msk smör
- 1-2 msk råsocker
- 2 tsk färsk timjan, repad
- 2 tsk citronsaft
- mandelspån eller mandelsplitter
Till servering:
- vaniljglass av god kvalitet (SIA)
- flingsalt
Gör så här:
- Börja med såsen: Vispa ihop smör, socker, grädde och salt i en kastrull på medelvärme.
- Koka upp och sänk värmen. Låt sjuda i 6 minuter. Rör om då och då.
- Vispa i vaniljsockret och koka i ytterligare 1 minut.
- Ta bort från plattan.
- Skär äpplena i klyftor. Kärna ur och skala dem om du vill.
- Stek dem någon minut i smör.
- Tillsätt råsocker, timjan, citronsaft och mandel och stek dem i ytterligare någon minut tills äpplena mjuknat något.
- Strö över mandel.
Servera äpplena med såsen och en kula vaniljglass.
Strö över flingsalt och garnera eventuellt med lite extra timjan.