Glassbiskvi

 
Chokladglass och biskvi i en helt oemotståndlig kombination!
Inget snabblagad det här direkt, men helt klart värt det.
Hemmagjord glass behöver dock lite tid på sig att tina, så ta ut biskvierna från frysen minst 15 minuter innan de ska ätas.
 
Detta behövs till 15 stycken:

CHOKLADGLASS:
  • 125 g mörk choklad
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 dl mjölk
  • 1½ dl strösocker
  • 5 äggulor

BOTTNAR:
  • 275 g mandelmassa
  • 1 äggvita

DEKOR:
  • 350 g mörk choklad

Gör så här:

CHOKLADGLASS:
  1. Smält chokladen i mikron eller över vattenbad.
  2. Mät upp vispgrädde, mjölk och hälften av sockret i en kastrull.
  3. Hetta upp gräddblandningen (koka ej!).
  4. Blanda äggulorna med resten av sockret och rör ner lite av den heta gräddblandningen för att äggulorna inte ska koagulera.
  5. Koka upp gräddblandningen och vispa ner äggulesmeten i kastrullen.
  6. Vispa ett ögonblick och dra kastrullen från plattan.
  7. Vispa även ner den smälta chokladen och låt glasssmeten svalna i kallt vattenbad.
  8. Låt blandningen stå och "mogna" i kylskåp, helst till nästa dag.
  9. Frys glassen i en glassmaskin enligt instruktionerna, eller genom att hälla upp smeten i en vid form som du ställer in i frysen.
  10. Om du ställer frysen i glassen, rör om två, tre gånger i timmen tills glassen är jämn och fryst.

BOTTNAR:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Riv mandelmassan grovt och arbeta in äggvitan lite i taget med händerna och sedan en slev, eller i en matberedare. Om du arbetar ihop smeten för hand är det viktigt att röra smeten slät mellan varje tillsatts av äggvita så att smeten inte blir full av klumpar.
  3. Blanda väl till en jämn och ganska tjock smet.
  4. Rita upp 15 små rundlar med jämna mellanrum på ett bakplåtspapper.
  5. Fyll en spritspåse med massan och spritsa runda bottnar.
  6. Grädda bottnarna i mitten av ugnen i ca 12 minuter eller tills de blivit gyllenbruna.
  7. Låt svalna.

MONTERING OCH DEKOR:
  1. Lägg en kula glass på varje biskvibotten.
  2. Frys in tills glassen blivit riktigt hård.
  3. Smält chokladen försiktigt i mikron eller över vattenbad.
  4. Lägg biskvierna på ett galler med bakplåtspapper under.
  5. Skeda chokladen över biskvierna och låt överflödig choklad rinna ner på pappret.
  6. Ställ i frysen igen och förvara dem där.
  7. Ta ut dem 15-20 minuter före servering.
 

Kommentera här: