Rimmade Spjäll med Chiliglaze

 
Basses favoriträtt!
Står ständigt på hans önskelista över mat som serveras.
Dessa revbenspjäll kräver dock lite planering, men de är fantastiskt goda.
 
Receptet är ifrån tidningen Buffé, nr 12, 2010 och så här beskrivs de i tidningen:
"Smakrika spjäll som först rimmas tre dygn och kokas innan de penslas med en chillikryddad sötsyrlig glaze."
 
För 6-8 personer (buffé):
  • 2 kg tjocka revbensspjäll
  • 1 sats chiliglaze (se recept)
 
Rimning:
  • 5 liter vatten
  • 5 ½ dl salt + 1 dl socker
 
Lag:
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 2 lagerblad
  • 3 msk timjan
  • 10 vitpepparkorn
 
Gör så här:
Börja med rimningen:
  1. Koka upp vatten, salt och socker i en kastrull.
  2. Låt svalna.
  3. Lägg köttet med fettsidan uppåt i en stor skål, skär det ev i hälften så det ryms i skålen.
  4. Häll rimningslagen över, den ska täcka köttet.
  5. Eller gör som jag - lägg köttet i grytan som du precis kokade i (när det har svalnat) och lägg på locket.
  6. Täck över och ställ i kylen.
  7. Skall stå i 3 dygn.
 
Lagen:
  1. Skala och skär löken i klyftor och moroten i bitar.
  2. Häll av revbenen och lägg i en stor kastrull tillsammans med lök och morot.
    Häll på nytt vatten så att det täcker plus lite till.
  3. Låt koka under lock tills köttet nästan släpper från benet, 1 ½ - 2 timmar, späd ev med mer vatten under kokningen.
  4. Lyft upp köttet ur vattnet och låt rinna av.
  5. Sätt ugnen på 200 grader.
  6. Skär köttet i serveringsstora bitar.
  7. Lägg dem i en ugnssäker form, eller på en bakplåtsklädd plåt.
  8. Pensla bitarna runt om med glazen.
  9. Tillaga ca 15 minuter i ugnen (mitt i).
 
 
CHILIGLAZE:
Den sötstarka glazen sätter fin smak på de tjocka spjällen. Passar också sommarens grill.
 
  • 2 schalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 röd chilifrukt (tex spansk peppar)
  • ½ dl sweet chilisås
  • ½ dl japansk soja
  • ½ dl honung
  • 1 dl färskpressad apelsinjuice
  • ½ dl hackad bladpersilja
  • olja
 
Gör så här:
  1. Skala och finhacka schalottenlök och vitlök.
  2. Dela, kärna ur och finhacka chilin.
  3. Fräs schalottenlöken och vitlöken mjuk i 1 msk olja i en stekpanna.
  4. Tillsätt övriga ingredienser och låt koka till en sirapsliknande konsistens.

 

 
 
 

Kommentera här: