Smörgåsgurka (Skivgurka)

 
Plötsligt bara står det en burk med god inlagd gurka i vårt kylskåp.
Så tacksamt - tack mamma/mormor!
Detta är hennes recept på skivgurka och efter rubriken står det "god" inskrivet.
Och det stämmer!
 
Istället för att lägga gurkor och lag i burkar direkt, så står det som kommentar i receptet:
Lägg gurkor och lag i ett kärl. Låt stå och vattna sig några timmar innan man lägger dem i burkar.
Blanda i atamon.
 
Antar att både ovan sätt och nedan fungerar.
 
Detta behövs:
  • 2.5 kg Västeråsgurka

Till lagen:
  • 20-25 g gula senapsfrön
  • ca 10 dillkronor
  • 1 kg socker
  • ½ dl salt
  • 1½ dl ättikssyra
  • 1½ dl vatten

Gör så här:
  1. Borsta gurkorna rena i ljummet vatten.
  2. Skiva dem tunt, gärna i en matberedare.
  3. Varva dem med senapsfrö och dillkronor i en glasburk.
  4. Rör samman socker, saltet, ättikan och vattnet.
  5. Häll blandningen över gurkorna.
  6. Låt burkarna stå framme över natten och ställ dem sedan svalt.
  7. Efter en eller ett par dagar har en lag bildats i burkarna.
  8. Gurkorna är klara att äta efter en vecka.
 
 

Kommentera här: