Kokoskonfekt med salt kola

 
 
Ett recept från Odense Marcipan.
En liten men naggande god pralin, som passar året runt.
Jag har modulerat lite i receptet, eftersom jag misslyckats med ett ANTAL kolasmetar!!
Kan skeda i créme fraichen lite försiktigt, men bäst tycker jag att det blir om man värmer créme fraiche och glykos så det håller nästan kokpunkt innan det ska blandas med det varma smälta sockret. Det kalla gör att det smälta sockret stelnar och blir klumpigt.
Enstaka klumpar kan man sila bort med en lite grövre sil, men när större delen av kolasmeten sitter fast i vispen, då är det lite svårare att rädda.
Bara att börja om. :0)
Till jul gör jag dem hälften så stora, dvs små mumsbitar eftersom det finns så mycket annat gott bland julgodiset som man vill orka med att smaka på.
 
Ingredienser:
  • 75 g socker
  • 100 g créme fraiche 35%
  • 25 g glykos
  • 25 g smör med salt (rumsvarmt)
  • 150 g Odense Mandelmassa Lyx 
  • ½ dl riven kokos
  • 100 g Odense Ljus Choklad
  • Riven kokos och flingsalt till dekoration
 
Gör så här:
  1. Blanda/Knåda ihop mandelmassa med riven kokos. Låt vila.
  2. Värm sakta créme fraiche och glykos i en kastrull så det nästan kokar.
  3. Häll socker i en gryta och hetta upp på hög värme tills det karamelliseras och blir ljusbrunt.
  4. Sänk därefter temperaturen och tillsätt creme fraiche och glukos.
  5. Koka upp till 115 grader och kyl därefter ned till 40 grader.
  6. Vispa i smöret för att få en helt slät och läcker kola.
  7. Täck grytan med kola med plastfolie och ställ åt sidan (kolan kan med fördel göras dagen före och stå framme i rumstemperatur). Den kan bli för hård och svårarbetad om den förvaras i kyl.
  8. Temperera chokladen genom att smälta 2/3 av den hackade chokladen över vattenbad.
  9. När chokladen smält, lyft bort bunken med den smälta chokladen, ställ på bänken och blanda i de resterande 1/3 av den hackade chokladen. Blanda runt så att allt choklad smälter.
  10. Kavla ut mandelmassan till en rektangel på ca 8 x 14 cm och skär sedan till 12-14 mindre bitar à ca 2x4 cm. (Som mumsbitar 1 x 2 cm stora och några fler).
  11. Doppa bitarna i tempererad choklad (upp till kanten). Vänd dem upp och ner (så den odoppade delen vilar på ett bakplåtspapper. Låt chokladen stelna. (Kan ta upp till 4 timmar i rumstemperatur).
  12. Häll kolan i en spritspåse och spritsa ett vackert mönster på toppen av bitarna.
  13. Dekorera med flingsalt och kokosflagor.
 
 
 
 

Kommentera här: