Röd Vinbärskaka

 
Väldigt enkel kaka att göra som kommer från boken Skördetid av Siv Key Nilsson.
I boken heter den Bärkaka från Bjers.
Funkar finfint med andra bär än just vinbär.
 
Tips! Eftersom det är smält smör i botten, så blir den nästan lite knäckig - jättegott!
Men, använd en form utan löstagbar kant, för smöret smälter ur formen vid gräddning.
Vill man ändå använda en botten med löstagbar kant för att få en snygg paj att servera,
klä in botten och kant på utsidan med lite aluminiumfolie, så slipper man smörläckage i ugnen.
 
Detta behövs:
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 150 g smält smör
 
  • färska bär
  • 1 uppvispat ägg
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 tsk vaniljsocker
 
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda mjöl, socker och bakpulver.
  3. Rör ner det smälta smöret i mjölblandningen.
  4. Tryck ut degen i en pajform.
  5. Lägg bär över bottnen.
  6. Rör ihop ägg, crème fraiche och vaniljsocker.
  7. Slå smeten över bären.
  8. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter.
 
Kakan smakar bäst avsvalnad men nygräddad!
 
 
 

Kommentera här: