Sommardessert med mascarpone och picklade jordgubbar
Vi frossar verkligen i jordgubbar just nu. I alla former.
Sallader och desserter. Och dessa picklade jordgubbar var en kul nyhet för oss.
Säkert även jättegoda med lite grädde i en mandelmussla.
Tänk på att de ska stå i 12 timmar innan picklingen är klar bara...
Picklade jordgubbar med vanlj och rosmarin:
- 500 g färska jordgubbar
- 1 rosmarinkvist
- ½ vaniljstång
- 1 dl äppelcidervinäger
- 1 dl vatten
- 1 dl strösocker
Gör så här:
- Skölj och ansa jordgubbarna.
- Dela dem på mitten och lägg dem i en väl rengjord glasburk med tätslutande lock tillsammans med rosmarin och vanilj.
- Koka upp vinäger, vatten och socker.
- Häll den varma lagen i burken.
- Låt svalna och ställ i kylen minst 12 timmar.
- Jordgubbarna håller upp till tre veckor i kylen.
Sommardessert med mascarpone och jordgubbar:
- 2 dl lag från picklade jordbgubbar
- ½ dl strösocker
- 2 dl picklade jordgubbar
- 2 dl färska jordgubbar
- rostade kokosflakes och färsk rosmarin att garnera med
- 2 dl vispgrädde
- 125 g mascarpone
- 2 msk strösocker
- 1 krm vaniljpulver
Gör så här:
- Koka upp lagen från de picklade jordgubbarna med sockret.
- Låt koka på svag värme till en tjock sirapskonsistens, ca 5-10 minuter.
- Låt svalna lite.
- Vispa grädde, mascarpone, socker och vaniljpulver fluffigt.
- Ansa och kvarta jordgubbarna.
- Fördela krämen på 4 tallrikar och toppa med inlagda och färska jordgubbar, kokosflakes och rosmarin.
- Avsluta med att ringla över jordgubbssirapen.