Sommardessert med mascarpone och picklade jordgubbar

 
Vi frossar verkligen i jordgubbar just nu. I alla former.
Sallader och desserter. Och dessa picklade jordgubbar var en kul nyhet för oss.
Säkert även jättegoda med lite grädde i en mandelmussla.
Tänk på att de ska stå i 12 timmar innan picklingen är klar bara...
 
Picklade jordgubbar med vanlj och rosmarin:
  • 500 g färska jordgubbar
  • 1 rosmarinkvist
  • ½ vaniljstång
  • 1 dl äppelcidervinäger
  • 1 dl vatten
  • 1 dl strösocker

Gör så här:
  1. Skölj och ansa jordgubbarna.
  2. Dela dem på mitten och lägg dem i en väl rengjord glasburk med tätslutande lock tillsammans med rosmarin och vanilj.
  3. Koka upp vinäger, vatten och socker.
  4. Häll den varma lagen i burken.
  5. Låt svalna och ställ i kylen minst 12 timmar.
  6. Jordgubbarna håller upp till tre veckor i kylen.

Sommardessert med mascarpone och jordgubbar:
  • 2 dl lag från picklade jordbgubbar
  • ½ dl strösocker
  • 2 dl picklade jordgubbar
  • 2 dl färska jordgubbar
  • rostade kokosflakes och färsk rosmarin att garnera med

  • 2 dl vispgrädde
  • 125 g mascarpone
  • 2 msk strösocker
  • 1 krm vaniljpulver

Gör så här:
  1. Koka upp lagen från de picklade jordgubbarna med sockret.
  2. Låt koka på svag värme till en tjock sirapskonsistens, ca 5-10 minuter.
  3. Låt svalna lite.
  4. Vispa grädde, mascarpone, socker och vaniljpulver fluffigt.
  5. Ansa och kvarta jordgubbarna.
  6. Fördela krämen på 4 tallrikar och toppa med inlagda och färska jordgubbar, kokosflakes och rosmarin.
  7. Avsluta med att ringla över jordgubbssirapen.
 

Kommentera här: