Broccolisoppa med svamptoast

 
Mycket god soppa som till och med Arvid som inte är någon soppa-kille gillar.
Funkar även som förrätt om man hoppar över svamptoasten.
Strö istället lite knaperstekt bacon och lite krutonger på toppen av soppan vid servering.
 
 
Ingredienser:
Svamptoast
  • Bröd
  • 2 msk smör
  • 250 g skivade champinjoner
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • 0.5 dl grädde
  • 0.5 tsk soja
  • 100 g riven ost
  • 1.5 msk bladpersilja
Broccolisoppa
  • 500 g broccoli
  • hackad gul lök
  • 8 dl vatten
  • grönsaksbuljongtärningar
  • 2 dl grädde
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 2 krm riven muskot
  • 0.5 tsk salt
Gör så här:
Svamptoast
  1. Hetta upp en stekpanna med smör.
  2. Stek svampen tills de vätskat av sig.
  3. Strö över mjöl och rör om.
  4. Häll på mjölk och grädde under omrörning. Sänk värmen och låt stuvningen bli tjock.
  5. Smaksätt med soja, salt och peppar.
  6. Skiva bröden och lägg ut på en plåt med bakplåtspapper.
  7. Toppa med svampstuvning och riven ost. Gratinera högt upp i ugnen på 225° tills osten smält och har fin färg, cirka 5 minuter.
  8. Toppa med persilja.
Broccolisoppa
  1. Skär broccoli i buketter och skiva de grova stjälkarna.
  2. Lägg broccoli, lök, vatten och buljong i en kastrull och låt koka 10 minuter. 
  3. Mixa soppan slät och tillsätt grädde. 
  4. Låt puttra 3 minuter till och krydda med salt, peppar och muskot.

Kommentera här: