Broccolisoppa med svamptoast
Mycket god soppa som till och med Arvid som inte är någon soppa-kille gillar.
Funkar även som förrätt om man hoppar över svamptoasten.
Strö istället lite knaperstekt bacon och lite krutonger på toppen av soppan vid servering.
Ingredienser:
Svamptoast
- Bröd
- 2 msk smör
- 250 g skivade champinjoner
- 1 msk vetemjöl
- 2 dl mjölk
- 0.5 dl grädde
- 0.5 tsk soja
- 100 g riven ost
- 1.5 msk bladpersilja
Broccolisoppa
- 500 g broccoli
- 1 hackad gul lök
- 8 dl vatten
- 2 grönsaksbuljongtärningar
- 2 dl grädde
- 0.5 tsk svartpeppar
- 2 krm riven muskot
- 0.5 tsk salt
Gör så här:
Svamptoast
- Hetta upp en stekpanna med smör.
- Stek svampen tills de vätskat av sig.
- Strö över mjöl och rör om.
- Häll på mjölk och grädde under omrörning. Sänk värmen och låt stuvningen bli tjock.
- Smaksätt med soja, salt och peppar.
- Skiva bröden och lägg ut på en plåt med bakplåtspapper.
- Toppa med svampstuvning och riven ost. Gratinera högt upp i ugnen på 225° tills osten smält och har fin färg, cirka 5 minuter.
- Toppa med persilja.
Broccolisoppa
- Skär broccoli i buketter och skiva de grova stjälkarna.
- Lägg broccoli, lök, vatten och buljong i en kastrull och låt koka 10 minuter.
- Mixa soppan slät och tillsätt grädde.
- Låt puttra 3 minuter till och krydda med salt, peppar och muskot.