Schackrutor

 
En klassisk småkaka.
 
 
Detta behövs:
  • 200 g smör
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 msk kakao
  • 1 krm salt

Gör så här:
  1. Skär smöret i tärningar.
  2. Häll i samtliga ingredienser utom vaniljsocker och kakao i en matberedare. Använd pajkroken.
  3. Blanda tills det blir en fin deg.
  4. Dela degen i två lika stora delar. (Använd våg om du är osäker.)
  5. Lägg tillbaka den ena halvan i matberedaren och tillsätt vaniljsocker.
  6. Blanda ordentligt och lägg åt sidan.
  7. Lägg i den andra halvan i matberedaren och tillsätt kakao.
  8. Blanda ordentligt.
  9. Härifrån brukar de flesta recept vilja att dessa båda degar ska ligga och vila i kylen. Det kan man göra, Dela till fyra delar och lägg i kylen i 30 minuter. Själv gillar jag att forma kakorna nu och sedan låta dem ligga lite längre i kylen.
  10. Så, dela den vita degen i två lika stora delar och gör samma sak med den mörka.
  11. Rulla samtliga degbitar till långa stänger ca 30 cm.
  12. Platta sedan till dem så de blir lite fyrkantiga i formen.
  13. Lägg ihop dessa "växelvis", dvs en ljus och en mörk i botten och ovanpå den ljusa, en mörk och ovanpå den mörka, en ljus, så att det kommer att se ut som schackrutor när man sedan skär dem.
  14. Plasta in "rullen" och lägg plant i kylskåp i ca 2 timmar.
  15. Sätt ugnen på 200 grader.
  16. Ta ut degen ur kylskåpet och skär i ca 0,5 cm tjocka skivor. Använd en vass kniv.
  17. Lägg skivorna med lite mellanrum på en bakpappersklädd plåt.
  18. Grädda mitt i ugnen i ca 8-10 minuter.
  19. Ta ut och låt svalna.
 
Tips! Om du råkat lägga kakorna för tätt på plåten och de flyter ihop vid gräddning. Skär dem med en vass kniv medan de fortfarande är ljumna.
 
 
 
 

Kommentera här: