Svamprisotto

 
En krämig svamprisotto lagad på egenplockade trattkantareller.
Ingen snabbmat direkt, men rogivande att stå och mata risotton med varm buljong och röra, röra, röra.
 
Detta behövs till 4 portioner:
  • 500 g svamp (blandad svamp går bra)
  • smör till stekning
  • 1 st bananschalottenlök, finhackad
  • 4 dl arborioris
  • 2 dl vitt vin
  • 1 l buljong, het (kyckling-, svamp-, eller grönsaksbuljong)
  • 100 g rumstempererat smör
  • 1 dl riven parmesan- eller annan smakrik ost
  • salt
  • nymalen svartpeppar
  • färsk persilja

Gör så här:
  1. Rensa svampen.
  2. Stek den i smör i en stekpanna tills all vätska är borta och svampen börjar få färg. Salta och peppra lätt. Ställ åt sidan.
  3. Stek den finhackade löken i en vid kastrull eller panna, så att den blir mjuk men inte får färg.
  4. Tillsätt riset och fräs det ett par minuter under omrörning.
  5. Häll på vinet och låt det koka in under omrörning. När man gör risotto är det viktigt att man rör hela tiden.
  6. Tillsätt den heta buljongen lite i taget. Riset är klart när det är genomkokt men fortfarande har lite tuggmotstånd.
  7. Ta riset från värmen och rör ner smöret och sist osten. Risotton ska ha en krämig konsistens.
  8. Vänd ner svampen och smaka av med salt och peppar.
  9. Klipp över lite persilja på toppen och servera.
 
 

Kommentera här: