Svamprisotto


En krämig svamprisotto lagad på egenplockade trattkantareller.
Ingen snabbmat direkt, men rogivande att stå och mata risotton med varm buljong och röra, röra, röra.
Detta behövs till 4 portioner:
- 500 g svamp (blandad svamp går bra)
- smör till stekning
- 1 st bananschalottenlök, finhackad
- 4 dl arborioris
- 2 dl vitt vin
- 1 l buljong, het (kyckling-, svamp-, eller grönsaksbuljong)
- 100 g rumstempererat smör
- 1 dl riven parmesan- eller annan smakrik ost
- salt
- nymalen svartpeppar
- färsk persilja
Gör så här:
- Rensa svampen.
- Stek den i smör i en stekpanna tills all vätska är borta och svampen börjar få färg. Salta och peppra lätt. Ställ åt sidan.
- Stek den finhackade löken i en vid kastrull eller panna, så att den blir mjuk men inte får färg.
- Tillsätt riset och fräs det ett par minuter under omrörning.
- Häll på vinet och låt det koka in under omrörning. När man gör risotto är det viktigt att man rör hela tiden.
- Tillsätt den heta buljongen lite i taget. Riset är klart när det är genomkokt men fortfarande har lite tuggmotstånd.
- Ta riset från värmen och rör ner smöret och sist osten. Risotton ska ha en krämig konsistens.
- Vänd ner svampen och smaka av med salt och peppar.
- Klipp över lite persilja på toppen och servera.