Tekakor (Rundisar)

Tekakor eller "rundisar" som vi kallar dem går det periodvis i parti och minut hemma hos oss känns det som.
Det är ju väldigt smidigt att alltid ha en påse färdigköpta i frysen och plocka upp efter behov.
Men de hemmagjorda är ett strå vassare i smaken.
Även dessa går väldigt bra att frysa och tinas smidigt en kort stund i brödrosten.
Inget man bakar lite snabbt dock. Bara jästtiden är på 3 timmar.
Å andra sidan kan man ju alltid ta en långpromenad mellan första och andra jäsningen.
Detta behövs till 20 st:
- 1 förp kokta vita bönor (380 g)
- 2 dl ljummet vatten (37 grader)
- 12 g färsk jäst
- 50 g rumstempererat smör
- 2 msk ljus sirap
- 4 dl vetemjöl special (240 g)
- 1 dl fint rågmjöl (funkar även med grovt rågmjöl)
- 1 tsk salt
- mjöl till utbakning
Gör så här:
- Häll av, skölj och låt bönorna rinna av.
- Mixa bönor och vatten slätt med en stavmixer.
- Tillsätt jästen och mixa ihop.
- Blanda bönmixen med övriga ingredienser i en bunke och arbeta till en lös deg.
- Låt jäsa övertäckt i rumstemperatur till dubbel storlek i ca 2 timmar.
- Stjälp upp degen på mjälad bänk.
- Dela degen i 20 bitar och rulla till bollar.
- Kavla varje boll till en rund kaka, ca 10 cm i diameter.
- Lägg kakorna på bakplåtsklädda plåtar.
- Nagga med en gaffel.
- Låt jäsa övertäckta i ca 1 timme.
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Grädda i mitten av ugnen 5-10 minuter, tills bröden fått lite färg.
- Låt svalna på galler.
Om du inte ska äta tekakorna direkt så förvara dem gärna i frysen.
TIPS! Spar bönspadet och gör vegansk majonäs eller äggfria maränger.
Men recept på det får vi återkomma med. :0)