Tekakor (Rundisar)

 
Tekakor eller "rundisar" som vi kallar dem går det periodvis i parti och minut hemma hos oss känns det som.
Det är ju väldigt smidigt att alltid ha en påse färdigköpta i frysen och plocka upp efter behov.
Men de hemmagjorda är ett strå vassare i smaken.
Även dessa går väldigt bra att frysa och tinas smidigt en kort stund i brödrosten.
Inget man bakar lite snabbt dock. Bara jästtiden är på 3 timmar.
Å andra sidan kan man ju alltid ta en långpromenad mellan första och andra jäsningen.
 
Detta behövs till 20 st:
  • 1 förp kokta vita bönor (380 g)
  • 2 dl ljummet vatten (37 grader)
  • 12 g färsk jäst
  • 50 g rumstempererat smör
  • 2 msk ljus sirap
  • 4 dl vetemjöl special (240 g)
  • 1 dl fint rågmjöl (funkar även med grovt rågmjöl)
  • 1 tsk salt
  • mjöl till utbakning

Gör så här:
  1. Häll av, skölj och låt bönorna rinna av. 
  2. Mixa bönor och vatten slätt med en stavmixer.
  3. Tillsätt jästen och mixa ihop.
  4. Blanda bönmixen med övriga ingredienser i en bunke och arbeta till en lös deg.
  5. Låt jäsa övertäckt i rumstemperatur till dubbel storlek i ca 2 timmar.
  6. Stjälp upp degen på mjälad bänk.
  7. Dela degen i 20 bitar och rulla till bollar.
  8. Kavla varje boll till en rund kaka, ca 10 cm i diameter.
  9. Lägg kakorna på bakplåtsklädda plåtar.
  10. Nagga med en gaffel.
  11. Låt jäsa övertäckta i ca 1 timme.
  12. Sätt ugnen på 250 grader.
  13. Grädda i mitten av ugnen 5-10 minuter, tills bröden fått lite färg.
  14. Låt svalna på galler. 
 
Om du inte ska äta tekakorna direkt så förvara dem gärna i frysen.
 
 
TIPS! Spar bönspadet och gör vegansk majonäs eller äggfria maränger.
Men recept på det får vi återkomma med. :0)
 
 

Kommentera här: