Empanadas med chimichurri
Chimichurri:
- 1 schalottenlök
- 1 röd chili
- 1 msk äpplecider- eller vitvinsvinäger
- 1 dl persilja
- 1 dl koriander
- 1 saften av citron
- 2 dl rapsolja
- 1 tsk salt
- 1 tsk svartpeppar
Gör så här:
- Mixa alla ingredienserna ordentligt.
- Smaka av och tillsätt mer salt eller peppar om du tycker det behövs.
Detta behövs till Empanadas:
- 125 g smör
- 10 dl vetemjöl
- 1 tsk salt
- 2 dl kall mjölk
- 2 dl kallt vatten
- 2 ägg
- 2 l frityrolja (om du inte bakar dem i ugn)
Gör så här:
- Smält smöret.
- Blanda mjöl och salt i en bunke.
- Häll över smör, mjölk, vatten och ett av äggen.
- Knåda till en smidig deg.
- När degen inte längre är kladdar, kavla ut den tunt som en pizzadeg och tryck ut 18 rundlar med ett mått.
- Riv osten och fördela på mitten av rundlarna.
- Vik över degen till halvmånar och tryck ihop kanterna.
- Hetta upp frityroljan i en kastrull till 180 grader, eller sätt ugnen på 250 grader.
- Fritera dem tills de är gyllenbruna. Lägg på hushållspapper för att rinna av innan servering.
- Ska de gräddas i ugn, pensla med uppvispat ägg, lägg på bakplåtspappersklädd plåt och grädda mitt i ugnen i ca 7 minuter.