Empanadas med chimichurri

 
 
Chimichurri:
  • 1 schalottenlök
  • 1 röd chili
  • 1 msk äpplecider- eller vitvinsvinäger
  • 1 dl persilja
  • 1 dl koriander
  • 1 saften av citron
  • 2 dl rapsolja
  • 1 tsk salt 
  • 1 tsk svartpeppar

Gör så här:
  1. Mixa alla ingredienserna ordentligt.
  2. Smaka av och tillsätt mer salt eller peppar om du tycker det behövs.

Detta behövs till Empanadas:
  • 125 g smör
  • 10 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 2 dl kall mjölk
  • 2 dl kallt vatten
  • 2 ägg
  • 2 l frityrolja (om du inte bakar dem i ugn)

Gör så här:
  1. Smält smöret.
  2. Blanda mjöl och salt i en bunke.
  3. Häll över smör, mjölk, vatten och ett av äggen.
  4. Knåda till en smidig deg.
  5. När degen inte längre är kladdar, kavla ut den tunt som en pizzadeg och tryck ut 18 rundlar med ett mått.
  6. Riv osten och fördela på mitten av rundlarna.
  7. Vik över degen till halvmånar och tryck ihop kanterna.
  8. Hetta upp frityroljan i en kastrull till 180 grader, eller sätt ugnen på 250 grader.
  9. Fritera dem tills de är gyllenbruna. Lägg på hushållspapper för att rinna av innan servering.
  10. Ska de gräddas i ugn, pensla med uppvispat ägg, lägg på bakplåtspappersklädd plåt och grädda mitt i ugnen i ca 7 minuter.
 
 

Kommentera här: