Knäckig äppelpaj

 
Just nu har vi snöat in på käckiga pajer. Men det är ju så gott!
Denna gång med äpplen.
 
Detta behövs:
  • 175 g smör
  • 2 dl råsocker
  • 2 krm salt
  • 3 dl havregryn
  • 1½ dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • ½ dl ljus sirap

    Fyllning:
  • 4 äpplen
  • 0,75 dl strösocker
  • 2 msk farinsocker
  • 3 tsk mald kanel
  • 2 tsk mald kardemumma
  • 4 msk potatismjöl (eller majsstärkelse)

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skala äpplena och dela dem. Ta bort kärnhus och skär i lika stora klyftor. 
  3. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen i en bunke, lägg i äpplena och blanda runt.
  4. Sprid ut i en ugnsfast form.  
  5. Blanda alla de torra ingredienserna i en bunke.
  6. Smält smöret i en kastrull.
  7. Häll sirapen i det smälta smöret och häll detta sedan över de torra ingredienserna.
  8. Rör ihop till en jämn smet och klicka ut över äppelfyllningen.
  9. Bre försiktigt  ut i ett jämnt lager.
  10. Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 30-40 minuter eller tills den fått en fin gyllenbrun färg.
 

Kommentera här: