Whisky Gräddglass
Fick en glassmaskin som tillbehör till vår kitchenaid av mina barn i fördelsedagspresent.
Första glassen vi gjorde i denna maskin var Whisky-gräddglass.
Receptet hittade vi på glassakademien.se.
Serverade glassen tillsammans med kolasås och lite hackad mörk choklad.
Blev verkligen jättegott!
Det går även bra att göra denna glass utan glassmaskin.
Detta behövs:
- ½ dl socker
- 1 dl mjölk
- 1 st vaniljstång
- 3 äggulor
- 3 dl vispad grädde
- 3 msk smakrik whisky
Gör så här:
- Häll mjölken och sockret i en kastrull och lägg i vaniljstången. (Vi skrapade även ur fröna från denna och la i.)
- Koka upp men sänk sedan värmen och låt blandningen sjuda lugnt på svag värme en liten stund under omrörning.
- Vispa därefter äggulorna i en skål.
- Koka upp sockerlagen igen, ta ur vaniljstången och häll sakta den kokheta lagen under kraftig vispning i skålen med äggulorna.
- Häll tillbaka krämen i kastrullen och sjud den under vispning på svag värme tills dess den tjocknar något (tre-fyra minuter).
- Häll krämen i skåken igen och vispa tills den svalnat.
- Därefter tillsätter du whiskyn och blandar i den tjockvispade grädden i krämen.
- Kyl först i glassmaskin eller frys direkt i en form och ställ i frysen.
- Ta ut glassen när den hårdnat och servera.
Garnera med mörk choklad, rostad mandel eller smulade maränger.