Choklad och kolatårta

 
 
Chokladbotten:
  • 150 g smör
  • 3 dl muscovadosocker
  • 1,5 tsk snabbkaffepulver
  • 1,75 dl kakao
  • 1,5 tsk vaniljsocker
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 3 ägg
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
 
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en springform. Smöra kanterna lätt.
  3. Smält smör i en medelstor gryta.
  4. Tillsätt muscovadosocker i smöret. Ta från värmen.
  5. Tillsätt snabbkaffepulver, kakao, vaniljsocker och bakpulver.
  6. Rör i äggen, ett i taget.
  7. Tillsätt mjöl och salt.
  8. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter.
 

Hasselnötskola:
  • 100 g smör
  • 2 dl grädde
  • 2,5 dl strösocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 2 dl hasselnötter, rostade, skalade och grovt hackade
  • 2 krm salt

Gör så här:
  1. Koka upp allt utom nötter och salt i en större kastrull och låt koka på medelvärme till 120 grader.
  2. Medan kolan kokar, rosta nötterna i en torr stekpanna.
  3. När skalen börjar spricka och få färg, häll över dem i en kökshanduk.
  4. Gnugga handduken runt nötterna för att skalen ska lossna.
  5. Hacka sedan nötterna grovt.
  6. När kolan är klar, ta bort från plattan och tillsätt de hackade nötterna och saltet. Rör om.
  7. Häll över kakan när den har svalnat.
 

Ganache:
  • 185 g mörk choklad 55%
  • 2,25 dl vispgrädde
  • 0,25 dl flytande honung
  • 1 msk rumsvarmt smör
  • 1 krm salt
 
Gör så här:
  1. Finhacka chokladen och lägg den i en bunke.
  2. Koka precis upp grädde och honung.
  3. Häll blandningen över chokladen och låt den stå i ca 30 sekunder.
  4. Rör om tills det är en homogen blandning.
  5. Tillsätt det rumsvarma smöret och salt.
  6. Rör tills ganachen är mjuk och slät.
  7. Vill du smaksätta ganachen med lite kaffepulver, lakritspulver eller bärpulver rör du i detta på slutet.
  8. Låt ganachen stå i rumstemperatur tills den har fått en bredbar konsistens. 
    Detta kan ta allt från ett par timmar till över natten beroende på rumstemperatur,
  9. Bred ganachen över kakan och dekorera med sockerkulor eller oxalis eller vad du har hemma.

Förslag på dekoration:
  • sockerkulor
  • krispkulor
  • oxalis
  • eller vad du har hemma
 
Kakan serveras rumstempererad.
 
 

Kommentera här: