Fisksoppa med tomat, saffran och fänkål

 
Ingredienser:
Tomater
  • Cocktailtomater
  • 0,5 tsk salt
Soppan
  • 1 st gul lök
  • 1 msk smör
  • 0,5 pkt saffran
  • 5 dl fiskbuljong
  • 1,5 dl torrt vitt vin
  • 3 dl syrad grädde 30%
  • 1 msk smör
  • 0,5 tsk salt
  • 1 st fänkål
  • 1 msk pressad citron
  • 0,5 tsk salt
  • 200 g laxfilé
  • 200 g torskfilé eller annan vit fisk
Gör så här: 
Tomater
  1. Sätt ugnen på 150°.
  2. Klyfta tomaterna och lägg på en plåt, salta. Baka dem i mitten av ugnen ca 1 tim.
Soppan
  1. Skala och finhacka löken.
  2. Fräs löken i smör i en gryta utan att den tar färg, tillsätt saffran.
  3. Häll i buljong och vin, koka ca 10 min.
  4. Tillsätt syrad grädde och koka ytterligare ca 5 min.
  5. Mixa ner smör och smaka av med salt.
  6. Dela fänkålen, skär bort roten och skär i ca 1x1 cm stora bitar. Salta och blanda med pressad citron.
  7. Skär fisken i stora tärningar och lägg ner i soppan och låt koka ca 3 min.
  8. Fördela soppan i tallrikar och toppa med bakade tomater och fänkålen.

Kommentera här: