Grahamsbröd

 
 
Väldigt enkelt bröd att baka.
Går lika bra att baka direkt på bakplåtspappersklädd plåt som i formar.
 
 
 
Detta behövs till 2 limpor:
  • 50 g jäst
  • 6 dl fingervarmt vatten
  • 2 msk honung
  • 2 msk olivolja
  • 3 tsk salt
  • 2,5 dl havregryn
  • 2 dl grahamsmjöl
  • 10-11 dl vetemjöl special

Gör så här:
  1. Rör ut jästen i saltet och häll sedan på vattnet.
  2. Tillsätt honung, olivolja, havregryn och grahamsmjöl.
  3. Tillsätt vetemjöl och knåda tills du har en jämn och fin deg som inte kladdar.
  4. Låt jäsa undrer bakduk i 1 timme.
  5. Häll upp degen på ett mjölat bakbord och dela degen i 2 lika stora delar.
  6. Forma dem till två avlånga bröd och lägg dem antingen på en bakplåtsklädd plåt eller i smorda eller bakplåtsklädda avlånga formar.
  7. Pudra lite vetemjöl över bröden och skär sedan några snitt i ytan på brödet.
  8. Låt bröden jäsa under bakduk i ytterligare en halvtimme.
  9. Värm ugnen till 250 grader och baka bröden på nedersta falsen i 5 minuter.
  10. Sänk sedan värmen till 200 grader och baka vidare i 15 minuter tills bröden har fått en fin gyllenbrun skorpa.
  11. Låt bröden svalna på galler.
 

Kommentera här: