Krämig italiensk kycklinggratäng à la Tareq Taylor

(null)
 
 
Vi blev bjudna på denna rätt i vintras.
Och det blev genast Arvids nya favoriträtt som han ofta önskar att vi ska laga.
Vi har dock modulerat lite i receptet, som vi ofta gör.
I Tareks recept serverar man gratängen till pasta, men den fungerar även till ris eller klyftpotatis.
 
 
Detta behövs till 4 portioner:
  • 4 kycklingfiléer (originalreceptet 8 kycklinglårfiléer med skinn)
  • salt  (flingsalt)
  • svartpeppar, nymald
  • 10 soltorkade tomater i olja
  • 1 vitlöksklyfta
  • ½ röd chilifrukt utan kärnor (eller låt kärnorna vara kvar om du gillar sting)
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 tsk torkad oregano
  • 3 dl kycklingbuljong
  • 1½ dl vispgrädde
  • 1 dl fint riven parmesanost

Till servering:
  • 8 körsbärstomater (är man som mig och inte gillar färska tomater, men tillagade, låt dem gå med in i ugnen)
  • ½ kruka färsk basilika

Gör så här:
  1. Värm ugnen till 180 grader varmluft.
  2. Fräs kycklingen på medelvärme tills den får lite färg runtom, ca 5 minuter. Stora filéer behöver lite längre tid. Salta och peppra under stekning. 
  3. Lägg över i en ugnsform.
  4. Strimla de soltorkade tomaterna.
  5. Skala och finhacka vitlöken.
  6. Finhacka chilin.
  7. Fräs tomaterna, vitlöken och chilin i ca 2minuter, tills det börjar dofta härligt.
  8. Krydda med timjan och oregano och häll i buljongen.
  9. Tillsätt grädden och parmesanosten.
  10. Låt det sjuda försiktigt tills osten smälter.
  11. Skeda såsen över kycklingen i formen.
  12. Gräda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
  13. Dela körsbärstomaterna i halvor. 
  14. Plocka basilikabladen.
  15. Ta ut formen från ugnen och lägg ut körbärstomaterna i formen och toppa med färsk basilika.
  16. Servera gratängen direkt med kokt pasta, ris eller klyftpotatis.
 
 

Kommentera här: