Petras blommiga äppelpaj

 
Tittade på Hela Sverige Bakar 2022 och blev så nyfiken på Petras Blommiga Äppelpaj.
Och OJ, vad god den var!
Den kan vi varmt rekommendera. 
Sprött pajskal med en saftig mazarinkräm, syrliga äpplen och kolasås smaksatt med rosmarin. 
Så gott! 
Vi hoppade över grönsakerna som de fick som extrauppgift att tillföra pajen.
Servera med vaniljgrädde.
 
Detta behövs:

Tartelettdeg:
  • 230 kr kylskåpskallt smör
  • 130 g florsocker (2 dl)
  • 390 g vetemjöl
  • 2 små ägg

Mazarinfyllning:
  • 100 g smör
  • 150 g strösocker (1,25 d)
  • 1 ägg
  • 100 g riven mandelmassa
  • 60 g vetemjöl (1 dl)
  • 1 dl rivna morötter (kan uteslutas)

Äppelfyllning:
  • 3 äpplen (Granny Smith)
  • ½ citron 

Kola:
  • 100 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl grädde
  • 1 krm flingsalt
  • 1 dl riven fänkål (kan uteslutas)
  • färsk rosmarin

Sockerlag:
  • ½ dl citronsaft
  • ½ dl vatteln
  • 1 dl strösocker

Vaniljgrädde:
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 tsk vaniljsocker

Garnering:
  • Färsk rosmarin
  • Ätbara blommor
 
Gör så här:
  1. Skär det kylskåpskalla smöret i kuber.
  2. Blanda florsocker och vetemjöl med elvisp.
  3. Ha i smöret lite i taget. Det ska bli en sandig deg.
  4. Tillsätt därefter äggen. Blanda inte degen för länge.
  5. Plasta in och låt vila i kylen i 30 minuter.
    Eller gör som vi, tryck ut degen i en pajform (ca 28 cm i diameter) och ställ i kylen. 
    Överbliven pajdeg lägges även i kylen tills det är dags att garnera.
  6. Låt vila i kylskåp i 30 minuter.
  7. Sätt ugnen på 180 grader (över- och undervärme.)
  8. Kavla ut tartelettdegen och klä en pajform med botten och kant på ca 28 cm i diamter.
    Ja, om du inte gjorde som vi då och redan har fixar detta. :0)
    Tryck ut degen ordentligt så det inte finns några hål och nagga sedan botten och kanterna ordentligt.
  9. Ställ i kylen i 5-10 minuter.
  10. Skär sedan av kanterna med en vass kniv på pajskalet. Spara degen som blir över i kylen!
  11. Grädda pajskalet i ugnen på 12-15 minuter.

  12. Smält smöret, blanda ner socker och ett ägg i taget.
  13. Tillsätt den rivna mandelmassan, morötterna (som kan uteslutas) och mjölet.
  14. Rör till en jämn smet.
  15. Ta ut pajskalet och häll i mazarinfyllningen.
  16. Grädda ytterligare ca 7-10 minuter på samma temperatur.

  17. Under tiden pajen är i ugnen förbereder du äpplena. Skölj och skala.
  18. Använd mandolin för att få jämna tunna skivor, ca 4-5 mm tjocka. Eller skär väääldigt tunt med en kniv.
  19. Lägg skivorna i en bunke och pressa saften från en halv citron samt zest över.

  20. Bryn smöret till kolan under vispning i tjockbottnad kastrull.
  21. När det är färdigbrynt tillsätter du socker och låter koka ihop.
  22. Häll sedan i grädden och låt koka ihop till en tjockare konsistens.
  23. När kolan är ca 107 grader tar du av den från spisen.
  24. Strössla i en nypa flingsalt.
  25. Ställ åt sidan tillsammans med rosmarinkvistar och den rivna fänkålen (som kan uteslutas).
    Låt svalna.

  26. Ta degen du sparade i kylen och kavla ut för att sedan stansa blommor. Lägg dem i kyl så länge medan du väntar på pajen.
  27. När pajen är klar tar du ut den och häller på kolasåsen och dekorerar med äpplena.
  28. Dekorera sedan pajen med de utstansade blommorna i ett dekorativt mönster.
  29. Pensla mönstret med uppvispat ägg.
  30. Baka av pajen ytterligare en gång, ca 15 minuter så att blommorna får fin färg.

  31. Häll alla ingredienser till sockerlagen i en kastrull och värm tills sockret har löst upp sig.
    Ställ åt sidan.

  32. Vispa grädden fluffig tillsammans med vaniljsocker och vaniljpulver. 
    Servera i en skål bredvid.
  33. Om du vill, dekorera pajen med rosmarinkvistar och ätbara blommor.
 
 

Kommentera här: