Fläskytterfilé i sockerkaksform

 
Råkade hitta detta recept när jag googlade på fläskytterfilé.
Ville gärna hitta ett nytt recept och inte bara gå på gamla beprövade kort.
Och bara namnet gör ju att man blir lite nyfiken!
I det utförandet jag hittade var det ett lchf-recept som fanns på lchfarkivet.se.
Busenkelt att göra och sköter sig själv i ugnen!
 
 
Detta behövs till 5 portioner:
  • 1 kg fläskytterfilé
  • 2 dl grädde
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 liten gul lök, finhackad
  • 1 dl lingonsylt
  • 2 msk koncentrerad kalvfond
  • 2 msk soja
  • ½ tsk sambal oelek

Extra till såsen:
  • 1 dl grädde
  • ev arrowrot eller maizena till redning.
 

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
  2. Putsa köttet om det behövs och lägg det i en sockerkaksform.
  3. Blanda ihop alla ingredienser utom de under "extra till såsen" i en bunke och vispa ihop.
  4. Häll såsen över köttet.
  5. Ställ formen i ugnen och låt den stå i ca 1,5 timme.
    Håll lite koll på ytan så att den inte blir bränd. Om det börjar bli för mycket färg på ytan, så lägg aluminiumfolie över formen.
  6. Köttet brukar vara klart efter ca 1,5 timme. Kolla med en kött-termometer. Ska hålla 65 grader.
  7. Ta ut formen ur ugnen och lyft upp köttet och låt det vila i lite aluminiumfolie medan du gör klart såsen.
  8. Häll upp såsen som är i sockerkaksformen i en kastrull och slå på 1 dl grädde till.
  9. Ta en stavmixer och mixa ihop såsen.
  10. Ställ såsen på spisen och låt den koka upp. Låt den sedan stå och småsjuda i ca 10 minuter.
  11. Smaka av såsen med salt och peppar.
  12. Är konsistensen för lös, red av såsen med arrowrot eller maizena som du rört ut i lite vatten först. Såvida det inte är färdig maizena-redning. :0) Prova dig fram och red av lite i taget.
  13. När såsen är klar, skiva upp köttet i halvcentimeter tjocka skivor.
  14. Servera med kokt- eller ugnsrostad potatis och goda grönsaker.

Kommentera här: