Tortellinipanna med champinjoner

 
Den här rätten åt vi första gången uppe i Umeå när vi var där för Lovisa och Viktors examen.
Blev en favoriträtt för både mig och Arvid.
Första gången vi gjorde den hemma kokade vi tortellinin ihop med den stekta svampen i traktörpannan. "Panna" betyder väl att allt ska tilllagas i en panna (för att spara disk?), men det tog så mycket längre tid och gick åt väldigt mycket vätska för att få rätten klar.
Så, nu förtiden kokar vi pastan i en gryta bredvid. Den brukar vara klar samtidigt som svamp och lök är stekt, så det funkar. Häll bara inte ut allt pastavattnet eftersom det ska vara med i rätten.
 
 
Detta behövs:
  • 250 g tortiellini av valfri sort
  • 250 g färska champinjoner
  • 1 st schalottenlök eller en liten gul lök
  • 1-2 dl grädde
  • 1-2 dl pastavatten
  • 2 msk vitt vin (kan uteslutas)
  • 2 tsk soja
  • hackad färsk persilja
  • smör att steka lök och svamp i
  • salt och peppar
 

Gör så här:
  1. Börja med att sätta på pastavattnet. Koka pastan i saltat vatten enligt anvisningarna på förpackningen.
  2. Hacka löken.
  3. Skiva champinjonerna.
  4. Värm en traktörpanna eller stekpanna och lägg i en ganska stor klick smör.
  5. Stek champinjonerna så att de får färg.
  6. Tillsätt den hackade löken och stek med den tills den blir mjuk.
  7. Peppra med vit- eller svartpeppar på svampblandningen. Avvakta salt eftersom det kommer med både pastavatten och soja.
  8. När svamp och lök fått fin färg ta lite pastavatten och häll över röran. Tillsätt även lite vitt vin om du har hemma. Låt koka upp.
  9. Häll på grädde och soja och låt koka ihop någon minut.. Ska bli lite "simmigt" så häll på lite vätska i taget.
  10. Smaka av med salt och peppar och toppa med färsk hackad persilja.
    Har även toppat med färsk timjan någon gång och det blir också gott.
  11. Färdigt att servera!
 

Kommentera här: