Friterad brysselkål

 
För något år sedan friterade Markus Aujalay brysselkål i ett avsnitt av Efter Stängning och det såg så gott ut.
Hade nog aldrig själv tänkt på att fritera brysselkål, men efter detta avsnitt har vi gjort det flera gånger.
Inte så krångligt och väldigt gott som tillbehör till middagen, eller som tilltugg till fördrinken.
 
Detta behövs:
  • Färsk brysselkål (400-500 g)
  • 1 l frityrolja
  • Flingsalt

Gör så här:
  1. Ansa bort de yttersta bladen på kålen och skär bort den nedersta delen av stammen.
  2. Skär sedan ett kortssnitt genom brysselkålen från toppen, men skär inte genom hela kålen utan låt stammen hålla ihop bladen.
  3. Häll upp oljan i en kastrull med höga kanter. Man behöver ha ett djup på minst 5 cm för att kunna fritera kålen bra.
  4. Värm upp oljan till ca 160 grader. Ha ett lock tillhands om det skvätter eller om det börjar brinna och använd INTE köksfläkten.
  5. Fritera sedan några kålhuvuden i taget.
  6. Fitera i ca 5 minuter tills de har fått en gyllene färg.
  7. Ta upp dem med hålslev och lägg upp på hushållspapper och låt rinna av.
  8. Strö över lite flingsalt.
  9. Färdigt att servera.
 

Kommentera här: