0 Läs mer >>
 
Ibland när det bara är lilla familjen hemma så blir det pannkakor över.
Då brukar jag passa på att göra Crêpes.
Fyllning kan göras i oändliga varianter, men detta är receptet på den som oftast serveras hemma hos oss. 
 
Du behöver:
  • Pannkakor (6 st)
  • 1 pkt bacon (140 gr)
  • Svamp - valfri sort
  • Ev liten bit purjolök
  • 2 dl crème fraiche
  • Grädde
  • Soja
  • Svartpeppar och ev salt
  • Redning (maizena eller malda psylliumfröskal (ca 1 tsk)
  • Riven ost

 Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skär baconen i strimlor och stek dessa i lite, lite smör.
  3. När baconen nästan är knapriga, lägg i svampen och stek med till den får lite färg.
    (Gillar du purjolök så stek strimlor av denna tillsammans med svampen.)
  4. Häll i crème fraiche och en skvätt soja så det blir fin färg.
  5. Red stuvningen antingen med maizena redning eller med malda psylliumfröskal för lite mer fiberrik måltid.
  6. Späd med grädde till lagom konsistens. Skall vara rätt trög i konsistensen.
  7. Smaka av med svartpeppar och ev salt.
  8. Lägg en rand av stuvningen på pannkakorna och rulla ihop.
  9. Lägg rullarna i en ugnsfast form och strö över riven ost.
  10. Gratinera i ugnen tills osten fått fin färg - ca 10-15 minuter.
  11. Serveras med grönsallad till.

Crêpes

0 Läs mer >>
 
Så här års vill man verkligen frossa i äppelpajer.
Här kommer en klassiker.
 
Det här behövs:
  •  2 kg äpplen
  • 50 gram smör
  • 175 gram socker  (ca 1,75 dl)
  • 150 gram skorpmjöl
  • Ev kanel

 

Knäck:

  • 50 gram socker
  • 100 gram smör
 
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smörj och bröa en ugnsfast form (ca 25 x 35) med 50 gram smör.
  3. Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i tunna klyftor.
  4. Lägg äppelklyftorna i formen och strö över 175 gram socker. Strö även över 1 msk kanel och rör runt.
  5. Strö sedan över skorpmjölet.
  6. 50 gram socker strös över skorpmjölet och  100 gram smör lägges över i små klickar eller hyvlas i tunna skivor så att det smälter samman med sockret till en knäck.
  7. Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter. Sänk därefter värmen till 175 grader och får stå 30 minuter till.
  8. Låt äppelkakan svalna lite och servera den ljummen med vaniljsås, vaniljglass eller lite vispad grädde.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Äppelpaj

0 Läs mer >>
 
Bearnaisesås är Lovisas favoritsås nr 1.
Vi har sparat på oss recept på både kalla och varma "beor".
Detta recept är på en varm bea som vi ofta serverar till stekt eller grillat kött.
 
 
Detta behövs:
  • 1 schalottenlök
  • 1 dl vatten
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk torkad dragon till lagen
  • 200 gr smör
  • 2 äggulor
  • 1 krm salt
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • 1 msk torkad dragon för smaksättning
 
Gör så här:
  1. Hacka löken och lägg i en kastrull ihop med vatten, vinäger och 1 msk dragon.
    Låt det koka ihop tills det reducerats till hälften.
  2. Sila bort löken och dragonen. Häll tillbaka vätskan i kastrullen och låt svalna.
  3. Smält smöret på svag värme i en annan kastrull.
    (När smöret smält, fortsätt att ha det på värmen och rör i det hela tiden tills det blir bärnstensfärgat.)
    Häll det smälta smöret i en liten kanna.
  4. Vispa ner äggulorna (en i taget) i vinägerreduktionen. Ha väldigt svag värme på plattan och vispa hela tiden medan du sakta, sakta häller i smöret. Det får inte bli för varmt, då spricker såsen. Är det för svag värme så tjocknar inte såsen. Smaksätt såsen med dragon, salt och svartpeppar.
 
Skulle såsen spricka - tag kastrullen från plattan och rör runt en isbit i såsen.
Har man tur kan man lyckas rädda såsen på detta vis.

Bea - Bearinaisesås

0 Läs mer >>
 Kolakakor var en av Basses favoritkakor när han var liten.
Dessa kakor är en klassiker när barnen sovit över hos Mormor och Morfar och fått kvällsfika.
 b
 
Ingredienser:
  • 100 gram smör
  • 1 dl socker
  • 1 msk ljus sirap
  • 2,5 dl mjöl
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
 
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader och ställ fram smöret en stund innan så att det blir mjukt.
  2. Blanda alla ingredienser med händerna i en bunke.
  3. Dela degen i 3 delar och rulla ut varje till fingertjocka längder.
  4. Lägg längderna på en bakplåtsklädd plåt och platta till dem lite.
  5. Grädda mitt i ugnen och ca 10-15 minuter, tills de blir gyllene.
  6. Skär längderna medan de fortfarande är varma och låt sedan svalna på plåten under duk.

Kolakakor

0 Läs mer >>
 
Här är ännu en rätt som går in under snabblagat.
Bra att ta till de där kritiska dagarna när maten helst redan skulle varit framme när man kommer hem.
Tar inte längre tid att göra än pastans koktid - och då kan man snabba på kokningen ytterligare med att förvärma vatten i en vattenkokare - om man har en sådan...
 
Detta behövs till 4 portioner:
  • Pasta - valfri sort
  • Kassler - räkna med ca 2 skivor/person
  • 2 dl Cream Fraiche
  • 140 gr Kvibille Ädelost
  • Ev lite grädde
  • Ev lite soja
  • En klick smör
 
Gör så här:
  1. Sätt på pastavattnet och koka pastan enligt anvisning.
  2. Medan pastavattnet kokar upp skivar du kassler som du sedan tärnar till små fyrkanter. Eller avlånga bitar om man har riktigt bråttom.
  3. Bryn kasslertärningarna i lite smör i en traktörpanna eller stekjärn tills vätskan är borta.
  4. Riv under tiden osten på ett rivjärn - grova sidan.
  5. Lägg i Cream Fraichen i pannan.
  6. Lägg i den rivna osten i pannan.
  7. Gör man sås till ca 6 personer kan man behöva fylla ut såsen med lite grädde.
  8. Droppa eventuellt lite soja i såsen.
  9. Låt koka ihop och smaka av. Kan ev behövas lite svartpeppar om man hällt i lika mycket grädde som Cream Fraiche.
  10. Häll av pastan och servera.
 
 
 

Pasta med kasslersås

0 Läs mer >>
 Känns lyxigt med Chiapudding och färska bär till frukost. Eller mellanmål.
Jag inbillar mig att jag tappar mindre hår när jag äter Chiapudding regelbundet.
Men det är säkert bara inbillning...
 
Eftersom Chiapudding behöver lite tid på sig att bli så där krämig och god, så brukar vi förbereda den på kvällen. Då står den färdig i kylskåpet att äta på morgonen.
 
 
 
Till 4 små glas behöver man:
  • 2 dl mandelmjölk
  • ½ dl chiafrön
  • 1 krm vaniljsocker
 
Gör så här:
  1. Mät upp alla ingredienser i en liten skål och vispa runt.
  2. Ställ in puddingen i kylskåp.
  3. Vispa igen efter ca 10 minuter.
  4. Och vispa ytterligare en gång efter ytterligare 10 minuter.
  5. Låt stå i kylskåp över natten.
  6. Servera med färska bär och lite hackade nötter.
 
 

Chiapudding