0 Läs mer >>
 
De här bullarna blir som källarfranska och går under benämningen "godebullar" hemma hos oss.
Detta är ett av de första bröden jag bakade om man inte räknar in scones.
Receptet kommer från en 4H-konsulent som vi hade möte hos och hon bjöd då på dessa goda frallor.
 
Detta behövs till 24 frallor:
  • 13 dl vetemjöl
  • 2 påsar torrjäst
  • 1½ tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 125 gram smör (rumstempererat)
  • 5 dl mjölk (45-50 grader)
 
Gör så här:
  1. Blanda alla torra ingredienser i en bunke eller matberedare.
  2. Tillsätt det rumstempererade smöret i små tärningar och blanda runt tills smöret har finfördelats i mjölblandningen.
  3. Värm mjölken till 45-50 grader och blanda i mjölblandningen.
  4. Knåda till en deg som är lite lätt kladdig.
  5. Jäs under bakduk på dragfri plats i 20 minuter.
  6. Häll ut degen på bakbord och knåda lätt. Baka ut degen till 24 stycken runda bullar.
  7. Bullarna ska nu jäsa under bakduk i 30 minuter.
  8. Sätt under tiden på ugnen på 250 grader.
  9. Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 10 minuter.
  10. Låt svalna på galler under bakduk.
 
 

Godebullar (Källarfra...

0 Läs mer >>
 
Fredagsmys med chips eller grönsaksstavar, eller som topping till pizza.
 
Mixa ihop:
  • Riven Parmesanost (ca 50 gr)
  • Lite Pressad Citron (för avsmakning)
  • Svartpeppar (ca 1 krm)
  • Crème Fraiche (2 dl)
 
Vill du ha varma chips så värm dem i 200 graders varm ugn i ca 1 minut.
 
 

Dipsås med parmesan

0 Läs mer >>
 
En härligt god mördegskaka med nougat i mitten och lite mandelmassa på toppen.
Mums!
 
Till ca 40 kakor behövs:
  • 250 gram smör
  • 1½ dl socker
  • 2 tsk bakpulver
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 dl marzanpulver för kokning
  • 120 gram mjuk nougat
  • 120 gra mandelmassa
 
Gör så här:
  1.  Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Hacka snabbt samman alla ingredienser till degen. (Går även att köra i matberedare med paj-kroken).
  3. Ta upp degen på bakbordet och forma till en längd som skäres i bitar.
  4. Rulla bitarna runda och lägg dem i småbrödsformar.
  5. Gör en fördjupning i mitten på varje kaka (går bra att tryck till med tummen) och lägg i en bit nougat.
  6. Riv mandelmassan på rivjärn och finfördela över kakorna.
  7. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 10-12 minuter.
 
 

Nougatgrottor

0 Läs mer >>
 
Planterade några vinbärsbuskar för ett antal år sedan.
Dessa buskar ger rikligt med bär varje år.
Själv gillar jag svartvinbärssaft, det smakar sommarlov för mig.
Men inget utav barnen gillar svartvinbärssaft!!
Möjligen Arvid, men får han välja så väljer han hellre något annat att dricka. Som äppelmust...
Så, stå och göra saft av dessa bär går bort. Vi gör gelé av alltsammans istället.
Och eftersom vinbären ofta är övermogna när vi blir klara till att göra något med dem, så är de egentligen inte
optimala till gelé eftersom de är som bäst till gelé när de precis har mognat och nästan inte ens är mogna.
Antar att det har något med det egna pektinet i bäret att göra. Dåligt påläst på detta måste jag erkänna.
Men, det blir fin, fin gelé i alla fall om man använder gelésocker. Så det gör vi. :0)
 
Till ca 5 dl gelé behövs:
  • 1 - 1½ kg orepade svarta vinbär
  • 3 dl vatten
  • 1 dl gelésocker per avrunnen dl saft (eller om det står någon annan angivelse på förpackningen)
 
Gör så här:
  1. Skölj bären, de behöver inte repas, och låt dem rinna av.
  2. Lägg dem i en gryta med vattnet och koka upp.
  3. Låt sedan småkoka under lock i ca 10 minuter så att bären saftar sig.
  4. Häll upp bärmassan i en silställning och låt saften självrinna i ca 30 minuter.
  5. Mät upp den silade saften och häll i en ren gryta.
  6. Blanda i 1 dl gelésocker per avrunnen dl saft (eller om det står någon annan angivelse på förpackningen) och blanda runt ordentligt i grytan.
  7. Låt koka upp och koka i ca 1½ minut (eller om det står någon annan angivelse på sockerförpackningen).
  8. Häll gelén i väl rengjorda varma burkar.
  9. Vill man ha paraffin ovanpå sin gelé, så ska gelén kallna innan man häller på paraffinet.
 

Svartvinbärsgelé

0 Läs mer >>
 
Sommarvärmen fortsätter och vi bara njuter.
Passar på att grilla en massa och denna potatisrätt är väldigt god som tillbehör till köttet.
Funkar i och för sig till en köttbit även i december.
 
Detta behövs:
  • Potatis
  • Olja (rapsolja eller olivolja)
  • Smör
  • Flingsalt (Falksalt har ett med rosmarinsmak)
  • Rosmarin (funkar med både torkad och färsk)
 
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skrubba potatisen så den blir riktigt ren.
  3. Klyv den på mitten.
  4. Häll lite olja i botten på en ugnssäker form.
  5. Lägg potatisen med skalsidan ned i formen.
  6. Häll lite olja på toppen av varje potatis, samt en liten klick smör på varje.
  7. Stör över flingsalt och rosmarin.
  8. Ugnsbaka potatisen mitt i ugnen i ca 30 minuter. Lite längre om det är stora potatis.
    Man brukar se på färgen ovanpå när de är klara - de ska vara lite gyllene.
    Är du osäker, prova med en sticka för att se om de känns mjuka i mitten.
 

Rosmarinpotatis

0 Läs mer >>
 
 
Min storebror ringde och undrade om vi ville ha körsbär?
Och det ville vi gärna!
Kom på att vi inte hade någon urkärnare, men det funkade rätt bra med ett sugrör av stål.
Fast efter ett par timmars urkärnade och mer än hälften av bären kvar började det bli lite tjatigt...
Så det fick bli saft av en del av de resterande bären.
 
Ingredienser:
  • 4 liter körsbär (4 liter motsvarar ca 2½ kg)
  • 12 dl vatten
  • 12 dl socker
  • 1 tsk natriumbensoat
 
Gör så här:
  1. Skölj körsbären och lägg dem i en gryta.
  2. Häll på vatten och låt koka upp.
  3. Koka bären under lock i ca 15 minuter.
  4. Tryck bären med en sked mot grytans kanter så att all saft rinner ur bären.
  5. Häll upp bären i en silställning.
  6. Låt stå och självrinna i ca 30 minuter.
  7. Häll tillbaka saften i den rengjorda grytan.
  8. Låt koka upp och rör ner sockret. Rör tills det löst sig.
  9. Ta grytan åt sidan och skumma väl (om det behövs).
  10. Häll upp lite av saften i en kopp och rör i konserveringsmedlet. Det ska lösa sig helt.
  11. Blanda sedan ner konserveringsmedlet i saften.
  12. Häll upp på väl rengjorda, varma flaskor.
  13. Skruva på lock och låt kallna.
  14. Förvara saften kallt.
 
OBS! Små mängder saft som dricks upp inom några veckor behöver inte konserveringsmedel.
 

Körsbärssaft