Vaniljrutor med mandel

 
En variant på vaniljhjärta i långpanna, men i detta recept kokar man en vaniljkräm och strör lite mandelspån på toppen. Färska hallon till granering kan uteslutas.
 
 
Detta behövs till ca 24 bitar:
  • 500 g kallt smör
  • 1 liter vetemjöl (600 g)
  • 3 dl rå- eller strösocker
  • 1 msk bakpulver
  • ¾ tsk salt
  • 1 dl mandelspån
  • 2 dl färska hallon
  • Florsocker att pudra över kakan när den är klar
Vaniljkräm:
  • 1 vaniljstång eller 1 tsk vaniljpulver
  • 8 äggulor
  • 1 liter mjölk (3%)
  • 2½ dl strösocker
  • 1 dl majsstärkelse
 
Gör så här:
  1. Vaniljkräm: Dela vaniljstången längs med och skrapa ur fröna.
  2. Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt sjuda under omrörning tills den tjocknar.
  3. Låt svalna. Lyft upp vaniljstången.
  4. Sätt ugnen på 200 grader.
  5. Skär smöret i tärningar.
  6. Lägg smör, mjöl, socker, bakpulver och salt i en stor matberedare och mixa ihop.
  7. Tryck ut hälften av degen i en bakpappersklädd långpanna eller form, ca 30 x 35 cm.
  8. Bred över den kalla vaniljkrämen i ett jämnt lager.
  9. Smula resten av degen över och strö på mandel.
  10. Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter.
  11. Låt svalna och skär sedan rutor.
  12. Pudra över florsocker och garnera med hallon vid servering.

Kommentera här: