Vaniljrutor med mandel
En variant på vaniljhjärta i långpanna, men i detta recept kokar man en vaniljkräm och strör lite mandelspån på toppen. Färska hallon till granering kan uteslutas.
Detta behövs till ca 24 bitar:
-
500 g kallt smör
- 1 liter vetemjöl (600 g)
- 3 dl rå- eller strösocker
- 1 msk bakpulver
- ¾ tsk salt
- 1 dl mandelspån
- 2 dl färska hallon
- Florsocker att pudra över kakan när den är klar
Vaniljkräm:
- 1 vaniljstång eller 1 tsk vaniljpulver
- 8 äggulor
- 1 liter mjölk (3%)
- 2½ dl strösocker
- 1 dl majsstärkelse
Gör så här:
- Vaniljkräm: Dela vaniljstången längs med och skrapa ur fröna.
- Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt sjuda under omrörning tills den tjocknar.
- Låt svalna. Lyft upp vaniljstången.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skär smöret i tärningar.
- Lägg smör, mjöl, socker, bakpulver och salt i en stor matberedare och mixa ihop.
- Tryck ut hälften av degen i en bakpappersklädd långpanna eller form, ca 30 x 35 cm.
- Bred över den kalla vaniljkrämen i ett jämnt lager.
- Smula resten av degen över och strö på mandel.
- Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter.
- Låt svalna och skär sedan rutor.
- Pudra över florsocker och garnera med hallon vid servering.