0 Läs mer >>
 
Underbart god glass/parfait - såvida man gillar kaffe...
Börja i tid bara, eftersom glassen skall stå i frysen i minst 6 timmar.
Och undrar man vad man ska göra av alla äggvitor som blir över, kommer här lite tips:
Kokosrutor på mördegsbotten
Varm macka med krabba
Pavlova
 
Detta behövs för ca 6-8 portioner:
  • 125 g vit choklad
  • 1 dl starkt kaffe
  • 3½ dl vispgrädde
  • 8 äggulor - ca 160 g
  • 1 dl strösocker
  • 3 msk honung
  • ½ dl vatten
  • mörk choklad att toppa med
Gör så här:
  1. Hacka den vita chokladen lätt och smält den över vattenbad.
  2. Rör ner det varma kaffet.
  3. Vispa grädden löst.
  4. Vispa äggulorna fluffiga.
  5. Koka upp socker, honung och vatten. Ta kastrullen från värmen.
  6. Häll ner den varma sockerlagen i äggvispet i en tunn stråle under vispning.
  7. Rör ner chokladkrämen i äggvispet och vänd sist ner grädden till en jämn smet.
  8. Lägg i en form och frys i minst 6 timmar.
    (Eller kör i glassmaskin - men då kan det vara lämpligt att halvera receptet, såvida du inte har en gigantisk glass-maskin. Vår klarar bara halvt recept.)

Kaffeparfait

0 Läs mer >>
 
Har faktiskt ingen aning om varför mackan heter Stella. Men det är en god macka.
Niclas är inte jätteförtjust i krabba, så vi gör den inte så ofta. Basse tycker att den blir bättre med några stänk tabasco på toppen.
 
Detta behövs:
  • 4 skivor vitt bröd
  • 3 äggvitor
  • 1 msk majonäs
  • 2 tsk hackad dill
  • 1 burk krabba
  • ½ krm cayennepeppar
Ggör så här:
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Rosta eller stek brödet.
  3. Vispa äggvitorna till hårt skum.
  4. Blanda ihop krabba, majonäs, hackad dill och cayennpeppat.
  5. Vänd försiktigt ner krabb-blandningen i de vispade äggvitorna.
  6. Fördela på bröden och gratinera i 7-10 minuter.
 
 

Varm krabbmacka - Ste...

0 Läs mer >>
 
En smarrig kaka med lite av varje - mördegsbotten, hallonsylt och kokos på toppen.
 
 
 
Detta behövs till botten:
  • 200 gram smör
  • ¾ dl socker
  • 5 dl vetemjöl

Detta behövs till fyllning:

  • 5 ovispade äggvitor
  • 200 gram kokos
  • 2½ dl socker
  • 1½ dl fast hallonsylt
 
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Arbeta samman mjöl, socker och smör direkt på bakbordet eller i en matberedare.
  3. Kavla ut den smidiga degen till ca 30 x 40 cm och lägg på ett bakplåtspapper.
    (Jag brukar kavla direkt på bakplåtspappret. Lägg en lätt fuktad handuk under pappret så åker det inte iväg så lätt.)
  4. Grädda i mitten av ugnen i ca 12 minuter till ljusbrun färg.
  5. Under tiden botten är i ugnen gör du fyllningen:
    Blanda äggvitor, socker och kokos i en kastrull.
  6. Sätt på medelstark värme och rör hela tiden tills dess att smeten tjocknar och börjar sjuda.
  7. Dra kastrullen från plattan.
  8. Ta ut den färdiggräddade botten från ugnen.
  9. Höj värmen till 200 grader.
  10. Bred sylten på botten och fördela kokossmeten över hela kakan.
  11. Grädda i ca 7 minuter tills dess att kokossmeten blivit ljust brun.
  12. Ta ut kakan och låt den svalna något innan du skär den i rutor.
 

Kokosrutor på mördegs...

0 Läs mer >>
 
4 portioner
Ingredienser:
  • 400 g kokta vita bönor, på burk, avsköljda
  • 500 g kycklingfärs
  • 1 kruka dill, fint skuren
  • 1 citron, finrivet skal och saft
  • 1 msk olivolja, till stekning
  • 2 dl grädde
  • 0,5 dl vitt matlagningsvin
  • 1 kycklingbuljontärning
  • 320 g spagetti
  • 1 tsk salt
Gör såhär:
  1. Lägg bönorna i en bunke och och mixa eller mosa slät. Blanda i färs, dill, citronskal (endast det gula), citronsaft och salt. Rör till en jämn smet och forma till små bollar.
  2. Hetta upp en stekpanna med olja och stek bollarna runt om tills de är genomstekta. Häll på grädde och vin, smula ner buljongtärningen. Låt puttra ihop några minuter.
  3. Koka spaghetti enligt anvisningen på förpackningen och servera till kycklingbollarna.
 

Kycklingbollar med di...

0 Läs mer >>
 
De här kakorna tyckte Arvid var roliga att göra.
Upptäckte att det var väldigt viktigt att se till att kolan är helt gömd och har deg helt runt sig, för annars spricker kakan vid gräddning och allt det goda rinner iväg på plåten.
 
Detta behövs till 24 kakor:
  • 1 dl strösocker (eller ½ dl farinsocker + ½ dl strösocker vilket ger degen en lite knäckigare smak)
  • 1 nypa salt
  • ½ tsk bikarbonat
  • 4 dl vetemjöl
  • ½ dl ljus sirap
  • 100 gr rumsvarmt smör
  • 1 ägg
  • 24 dumlekolor
 
Gör så här:
  • Sätt ugnen på 160 grader.
  • Blanda farinsocker, strösocker, salt, bikarbonat och vetemjöl.
  • Häll i sirap, smör och ägg.
  • Kör ihop allt i en köksmaskin tills du får en deg som håller ihop.
  • Enklast är sedan att dela degen i två halvor.
  • Rulla varje bit till en lång korv och skär denna i 12 bitar.
  • Rulla varje bit till en boll, tryck ut i handflatan och lägg i en Dumlekola.
  • Nyp ihop så att hela kolan är täckt med deg.
  • Rulla snabbt ihop så du får en hel boll utan synliga skarvar (och att kolan inte lyser igenom någonstans).
  • Lägg degbollarna på en plåt med bakplåtspapper - ca 12 på varje plåt så att de har plats att flyta ut lite.
  • Grädda kakorna mitt i ugnen i 18-20 minuter.
  • Låt dem svalna på plåten.
 
Förvara kakorna i burk med lock.
Det går även bra att frysa kakorna.

Dumlekakor

0 Läs mer >>
4 portioner
Ingredienser:
  • 200 g portabellosvamp
  • 300 g aubergine
  • 1 msk olivolja
  • 1 st stor gul lök, hackad
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • 1 msk tomatpuré
  • 400 g krossade tomater
  • 2 dl vatten
  • 1 msk grönsaksfond
  • 1 msk balsamvinäger
  • 0,5 msk honung
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 320 g spagetti
  • 50 g parmesan, riven
  • 0,5 kruka färsk basilika
Gör såhär:
  1. Hacka svampen och hacka eller riv auberginen grovt. Värm olja i en stor stekpanna eller kastrull och fräs svamp, aubergine, lök och vitlök. Salta och stek tills vätskan ångat bort.
  2. Tillsätt tomatpurén och stek under omrörning ca 3 min. Häll i resten av ingredienserna och låt småputtra ca 15 min.
  3. Koka pasta enligt anvisningen på förpackningen. Servera med riven parmesan och färsk basilika.

Grönsaksbolognese