Underbart god glass/parfait - såvida man gillar kaffe...
Börja i tid bara, eftersom glassen skall stå i frysen i minst 6 timmar.
Och undrar man vad man ska göra av alla äggvitor som blir över, kommer här lite tips:
Detta behövs för ca 6-8 portioner:
- 125 g vit choklad
- 1 dl starkt kaffe
- 3½ dl vispgrädde
- 8 äggulor - ca 160 g
- 1 dl strösocker
- 3 msk honung
- ½ dl vatten
- mörk choklad att toppa med
Gör så här:
- Hacka den vita chokladen lätt och smält den över vattenbad.
- Rör ner det varma kaffet.
- Vispa grädden löst.
- Vispa äggulorna fluffiga.
- Koka upp socker, honung och vatten. Ta kastrullen från värmen.
- Häll ner den varma sockerlagen i äggvispet i en tunn stråle under vispning.
- Rör ner chokladkrämen i äggvispet och vänd sist ner grädden till en jämn smet.
- Lägg i en form och frys i minst 6 timmar.
(Eller kör i glassmaskin - men då kan det vara lämpligt att halvera receptet, såvida du inte har en gigantisk glass-maskin. Vår klarar bara halvt recept.)