Cookies

Frasiga cookies med choklad och nötter.
Använd gärna vingen om du använder bakmaskin, eller blanda degen med händerna.
Detta behövs:
- 100 g hasselnötter
- 125 g rumsvarmt smör
- 1 dl farinsocker
- ¾ dl strösocker
- 2 msk ljus sirap
- 3 dl havregryn
- 2½ dl vetemjöl
- 1 tsk flingsalt
- ¾ tsk bakpulver
- ½ tsk bikarbonat
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 ägg
- 150 gr mörk choklad (70%)
Gör så här:
- Rosta nötterna i torr stekpanna tills de blivit nästan svarta.
- Lägg dem i en kökshanduk och gnugga bort det mesta av skalet.
- Grovhacka dem.
- Rör ihop smör, farinsocker, socker och sirap till en smet.
- Blanda de torra ingredienserna.
- Tillsätt mjölblandningen och ägget i smörblandningen och rör ihop.
- Hacka chokladen.
- Rör ner choklad och nötter i smeten, gärna med händerna.
- Forma smeten till två rullar och lägg dem i kylen ca 1 timme.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Skär rullarna i bitar (ca 40 g styck).
- Lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt och tryck till dem lite med handen.
- Grädda mitt i ugnen i 15-17 minuter, tills de fått fin färg.
- Ta ut och låt kallna.
Kakorna går bra att frysa.