Fyllda lussekatter

 
Förvirringen var total hemma hos oss när Arvid ville att vi skulle baka frallebullar och jag visade det ena receptet efter det andra, men inget av dem var de frallebullar som han tänkte sig.
Slutade med att han ritade en teckning för att visa hur frallebullarna såg ut.
Och då visade det sig att det var lussekatter han menade. :o)
 
Och jag är egentligen inte så förtjust i lussekatter mer än samma dag som de bakats.
Sedan blir det lätt torra och tråkiga.
Därför bakar vi ofta saffransbullar istället.
Men när nu det fanns önskemål om just lussekatter så började jag googla lite recept.
Tänk om någon gjort fyllda lussekatter.
Hittade detta recept på Zeinas kitchen och de var väldigt goda.
Fyllda lussekatter kan jag verkligen rekommendera!
 
Detta behöver du till ca 40 lussekatter:
Fyllning:
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 125 g riven mandelmassa
  • 1 msk vaniljsocker

Degen: 
  • 4 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde (kan bytas mot 50 g smör)
  • 2 g saffran
  • 50 g färsk jäst
  • 0,5 tsk salt
  • 2 dl strösocker
  • 250 g kesella 10%
  • 100 g rumstempererat smör
  • ca 14-16 dl vetemjöl special

Gör så här:
  1. Värm mjölk, vispgrädde och saffran till ca 37°C. 
  2. Lös upp jästen med salt och strösocker. 
  3. Blanda i degvätska och kesella.
  4. Tillsätt mjukt smör och vetemjöl, lite i taget.
  5. Knåda degen väl. 
  6. Låt jästa i ca 45 minuter. 
  7. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen i en separat skål. 
  8. Värm ugnen till 200°C. 
  9. Dela degen i 4 delar och kavla ut en del i taget till en rektangulär platta. 
  10. Bred på fyllningen på halva plattan och rulla fram till mitten. 
  11. Vänd på degen och gör samma sak igen. Nu ska du ha en åtta.
  12. Skär ut degen i 10 bitar. Börja i mitten och skär 5 på var sida.
  13. Lägg på plåt och låt jästa under bakduk i 40 minuter. 
  14. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
  15. Grädda mitt i ugnen i ca 10-12 minuter. 

Kommentera här: