Vi blev bjudna på denna rätt i vintras.
Och det blev genast Arvids nya favoriträtt som han ofta önskar att vi ska laga.
Vi har dock modulerat lite i receptet, som vi ofta gör.
I Tareks recept serverar man gratängen till pasta, men den fungerar även till ris eller klyftpotatis.
Detta behövs till 4 portioner:
- 4 kycklingfiléer (originalreceptet 8 kycklinglårfiléer med skinn)
- salt (flingsalt)
- svartpeppar, nymald
- 10 soltorkade tomater i olja
- 1 vitlöksklyfta
- ½ röd chilifrukt utan kärnor (eller låt kärnorna vara kvar om du gillar sting)
- 1 tsk torkad timjan
- 1 tsk torkad oregano
- 3 dl kycklingbuljong
- 1½ dl vispgrädde
- 1 dl fint riven parmesanost
Till servering:
- 8 körsbärstomater (är man som mig och inte gillar färska tomater, men tillagade, låt dem gå med in i ugnen)
- ½ kruka färsk basilika
Gör så här:
- Värm ugnen till 180 grader varmluft.
- Fräs kycklingen på medelvärme tills den får lite färg runtom, ca 5 minuter. Stora filéer behöver lite längre tid. Salta och peppra under stekning.
- Lägg över i en ugnsform.
- Strimla de soltorkade tomaterna.
- Skala och finhacka vitlöken.
- Finhacka chilin.
- Fräs tomaterna, vitlöken och chilin i ca 2minuter, tills det börjar dofta härligt.
- Krydda med timjan och oregano och häll i buljongen.
- Tillsätt grädden och parmesanosten.
- Låt det sjuda försiktigt tills osten smälter.
- Skeda såsen över kycklingen i formen.
- Gräda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
- Dela körsbärstomaterna i halvor.
- Plocka basilikabladen.
- Ta ut formen från ugnen och lägg ut körbärstomaterna i formen och toppa med färsk basilika.
- Servera gratängen direkt med kokt pasta, ris eller klyftpotatis.