0 Läs mer >>
 
 
 När vi var i Idre hela gänget (utom Ebba som vi saknade) så lagade vi lasagnegryta eller lasagnesoppa som det också heter. 
Vilken höjdare!
Den kommer vi definitivt att göra fler gånger!
 
 Detta behövs till 4 personer:
  • 500 g nötfärs (går bra att byta mot vegofärs)
  • 2 gula lökar
  • 5 vitlöksklyftor
  • ½ msk oregano
  • 1 tsk timjan
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 tsk lökpulver
  • 1 tsk vitlökspulver
  • 1 tsk svartpeppar
  • salt och chiliflakes efter smak - prova dig fram
  • 3 msk tomatpuré
  • 390 g krossad tomat
  • 5 dl vatten
  • 2 köttbuljongtärningar
  • 3-4 lagerblad
  • 10 lasagneplattor (hårda)
  • 2 dl vispgrädde
  • 2-3 dl riven mozzarella
  • 1 kruka färsk basilika

Ricottaröra:
  • 250 g ricotta
  • 2 dl riven parmesan
  • salt och peppar

Gör så här:
  1. Börja med ricottaröran: Blanda ricotta, riven parmesan och lite salt och peppar i en skål.
    Smaka av och krydda ev mer om det behövs. Klart!
  2. Hacka lök och vitlök och fräs i lite smör i en kastrull.
  3. När löken fått färg lägg i köttfärs och alla kryddor (utom lagerblad) och stek tills färsen fått färg.
  4. Fräs tomatpurén i några minuter.
  5. Tillsätt krossade tomater, vatten, köttbuljong, lagerblad och låt såsen puttra i 10 minuter.
  6. Bryt ner lasagneplattorna och ha i vispgrädden.
  7. Tillsätt vatten om du tycker att det behövs. Här kan kan välja hur krämig/lös man vill ha den.
  8. Koka tills lasagneplattorna mjuknat, ca 10 minuter.
  9. Rör ner mozzarella och basilika (grovhackad).
  10. Smaka av och krydda ev mer om det behövs.
  11. Servera med ricottaröran.
 
 

Lasagnegryta med rico...

0 Läs mer >>
 
 
Alltså, den som kom på det där med att laga fläskytterfilé i en sockerkaksform är ju ett geni!
Så himla smidig matlagning.
Vi har ofta lagat fläskytterfilé i sockerkaksform men så vill man ju förnya sig lite.
Så, detta recept är lite pepprigare än det förra.
Vansinnigt god sås vilket gör att jag rekommenderar kokt potatis till.
Vid just detta tillfälle hade vi dock potatisgratäng i gryta till.
 
 
Detta behövs till ca 5 portioner: 
  • 1 fläskytterfilé på ca 1 kg
  • 3 dl grädde
  • 2 msk kalvfond
  • 1 msk soja
  • 2 tsk sambal oelek
  • 1 tsk torkad dragon
  • 1 tsk mald/krossad grönpeppar
  • 1 tsk masl/krossad rosépeppar
  • 150 g färskost

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Putsa fläskytterfilén, dvs skär bort hinnor/senor och fett som du inte vill har med.
  3. Lägg köttet i en bakform.
  4. Blanda ihop samtliga ingredienser utom färskosten till såsen.
  5. Häll såsen över köttet i formen.
  6. Ställ in formen mitt i ugnen. Köttet ska hålla mellan 65-70 grader när det är klart.
    För en köttbit på ca 1 kg tar det drygt en timme.
  7. Ta ut formen då temperaturen på köttet har passerat 65 grader.
  8. Rulla in köttet i folie och låt vila i ca 10 minuter.
  9. Sila av såsen som är i formen till en kastrull.
  10. Tillsätt färskosten och låt småkoka i ca 10 minuter.
  11. Skär upp köttet i skivor och servera. 
 
 

Fläskytterfilé i sock...