Fläskytterfilé i sockerkaksform med pepprig sås

 
 
Alltså, den som kom på det där med att laga fläskytterfilé i en sockerkaksform är ju ett geni!
Så himla smidig matlagning.
Vi har ofta lagat fläskytterfilé i sockerkaksform men så vill man ju förnya sig lite.
Så, detta recept är lite pepprigare än det förra.
Vansinnigt god sås vilket gör att jag rekommenderar kokt potatis till.
Vid just detta tillfälle hade vi dock potatisgratäng i gryta till.
 
 
Detta behövs till ca 5 portioner: 
  • 1 fläskytterfilé på ca 1 kg
  • 3 dl grädde
  • 2 msk kalvfond
  • 1 msk soja
  • 2 tsk sambal oelek
  • 1 tsk torkad dragon
  • 1 tsk mald/krossad grönpeppar
  • 1 tsk masl/krossad rosépeppar
  • 150 g färskost

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Putsa fläskytterfilén, dvs skär bort hinnor/senor och fett som du inte vill har med.
  3. Lägg köttet i en bakform.
  4. Blanda ihop samtliga ingredienser utom färskosten till såsen.
  5. Häll såsen över köttet i formen.
  6. Ställ in formen mitt i ugnen. Köttet ska hålla mellan 65-70 grader när det är klart.
    För en köttbit på ca 1 kg tar det drygt en timme.
  7. Ta ut formen då temperaturen på köttet har passerat 65 grader.
  8. Rulla in köttet i folie och låt vila i ca 10 minuter.
  9. Sila av såsen som är i formen till en kastrull.
  10. Tillsätt färskosten och låt småkoka i ca 10 minuter.
  11. Skär upp köttet i skivor och servera. 
 
 

Kommentera här: