
Känns som vi har kört fast bland våra laxrecept just nu.
Så jag gav mig ut på receptjakt - enda kravet var att alla ingredienser skulle finnas hemma.
Hittade detta goda recept på landleyskok.se.
Mycket gott laxrecept som vi kommer att tillaga många gånger i framtiden.
Laxrulle:
-
½ msk smör
- 140 gr färsk babyspenat
- 1 knippe bladpersilja
- 1 vitlöksklyfta
- 1 tsk äppelcidervinäger
- 100 gr fetaost
- 250 gr smördeg (1 rulle)
- 500-600 gr lax
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225 grader.
-
Fräs babyspenaten i smör med en pressad vitlöksklyfta, klippt persilja och äppelcidervinäger.
När den skrumpnat ihop är den klar (ca 4 minuter). - Lägg ut smördegen på ett bakplåtspapper på en plåt.
- Lägg laxbitarna tätt ihop i mitten. Salta och peppra och smula fetaosten över.
- Lägg den stekta spenaten ovanpå och vik sedan över smördegen.
- Ställ in plåten mitt i ugnen i 25 minuter. Om den börjar bli bränd upptill, sätt laxen längre ned i ugnen, växla till enbart undervärme och sänk temperaturen till 200 grader.
Sallad:
-
½ msk smör
- 1 vitlöksklyfta
- 150 gr små skogschampinjoner (okej, detta hade vi inte hemma, men funkar även med burksvamp)
- 100 gr cocktailtomater
- 1 broccolihuvud (250 gr)
Gör så här:
- Gnugga jorden från champinjonerna (eller öppna burken...)
- Fräs upp smör och pressad vitlök i en stekpanna och lägg i champinjonerna.
- Stek i 8-10 minuter så att de får fin färg.
- Dela broccolin till mindre träd och ångkoka med salt. (Ja, eller koka dem lätt...)
- Häll ner champinjoner, broccoli och cocktailtomater i en skål.
Citronsås:
- 1 dl crème fraiche
- ½ citron
- 1 msk sweet chilisås
- 1 tsk honung
- salt, peppar, timjan, dill
Gör så här:
- Rör ihop crème fraiche med pressad citron, honung, sweet chilisås och kryddor.
- Ställ såsen svalt innan servering.