Paj är perfekt mat!
Jag menar, man har som idag, lite rester på varmrökt lax. Inte speciellt mycket.
Man tar det och lite annat som finns i kylen/frysen och vips så har man middag till flera personer.
Serverar denna paj med en god sallad och med romsås till.
Börja med pajdegen:
-
125 gr smör
- 3 dl vetemjöl
- ½ tsk salt
- 1 msk kallt vatten
- Blanda ihop till en deg i matberedare eller för han.
- Tryck ut degen i en pajform (24 cm) och ställ i kylen i ca 30 minuter.
Fyllning:
- Varmrökt lax (150 - 200 gram)
- Fryst spenat (150-200 gram)
- ½ dl grädde + grädde till stanning
- 1 msk dill
- ½ tsk salt + ½ tsk salt
- 1 krm curry
- 1 krm vitpeppar
- 3 ägg
- 1 krm svartpeppar
- Riven ost
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Häll en ½ dl grädde i en kastrull.
- Lägg i den frysta spenaten och koka upp.
- Krydda med dill, ½ tsk salt, curry och vitpeppar.
- Lägg hälften av laxen i den kylda pajformen. Häll över spenatblandningen.
Fyll på med resten av laxen. - Gör en äggstanning genom att knäcka äggen i en shaker.
Fyll på med lika mycket grädde som äggen fyller.i shakern.
Lägg i salt och svartpeppar i shakern och skaka så allt blandar sig. - Häll äggstanningen över lax och spenat i pajen.
- Lägg till sist riven ost över hela pajen.
- Grädda mitt i ugnen i 20 minuter.
Servera med en grönsallad och ev med en god sås till, tex romsås.