0 Läs mer >>
Var väldigt länge sedan vi spritsade något så jag hade glömt att spritspåsen till min gamla trotjänar-sprits från Tupperware hade gått sönder. Men det gick att trycka degen igenom ett spritsmunstycke! :)
Blev väl inte så runda och fina pga av detta, men det är väl ändå smaken som räknas.
 
Kakorna går bra att frysa, men då är det bättre att vänta med att skikta florsocker
över dem tills det är dags att äta dem.
 
 
Detta behövs till ca 50-60 kakor:
  • 225 gr smör
  • 1½ dl socker
  • 1 dl kakao
  • 2 äggulor
  • 4½ dl vetemjöl
  • florsocker till garnering
 
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Rör smör, socker, kakao och äggulor till en smidig smet.
  3. Tillsätt mjölet och arbeta ihop till en mjuk deg.
  4. Spritsa ut degen till längder.
  5. Dela dem i ca 10 cm långa bitar.
  6. Forma dem till kransar och lägg på bakplåtsklädda plåtar.
  7. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 10 minuter.
  8. Låt kakorna kallna och sikta över florsocker.
 
 
 

Chokladkransar

0 Läs mer >>
 
Detta behövs till 4 personer:
  • 400 gr köttfärs
  • 6-8 potatisar
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 2 dl crème fraiche franska örter
  • persilja
  • vatten, salt, peppar, smör & soja
 
Gör så här:
  1. Skala potatisen och skriva den i ca 0,5 cm tjocka.
  2. Häll 0.5 liter vatten i en gryta.
  3. Smula i buljongtärningen och lägg i potatisen. Koka upp.
  4. Medan potatisen kokar upp bryner du köttfärsen i en klick smör. Den ska brynas knaprig.
  5. Salta och peppra på köttfärsen och häll på 1 tsk soja.
  6. Häll köttfärsen i grytan med potatis.
  7. När potatisen är mjuk, blanda i crème fraichen och låt koka upp.
  8. Smaka av med salt och vitpeppar.
  9. Innan servering klipp lite persilja på toppen.
  10. Servera gärna ett gott bröd till soppan.
 
 

Potatis & Köttfärssop...

0 Läs mer >>
 
 
Finns en mängd recept på denna klassiska rätt.
En lyxigare variant av pytt i panna.
 
 
Till 4 portioner behövs:
  • 2 gula lökar
  • 1 ask färsk persilja (à 20 g)
  • 800 gr tärnad potatis
  • 500 gr tärnad biff eller oxfilé
  • 2 msk smör
  • 2 msk olja
  • salt och peppar
 
Senapskräm:
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 msk senap
 
Till servering:
  • 4 äggulor
 
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 100 grader.
  2. Skala och finhacka lökarna.
  3. Hacka persiljan fint.
  4. Skala och tärna potatisen.
  5. Stek potatisen i omgångar i hälften av smöret och hälften av oljan i en stekpanna på medelstark värme.
    De ska bli gyllenbruna och vara mjuka inuti.
  6. Krydda med salt och peppar.
  7. Lägg upp på ett ugnssäkert serveringsfat och håll varmt i ugnen.
  8. Stek löken sakta i resten av smöret tills den är mjuk och börjar få färg.
  9. Krydda med salt och peppar och lägg ovanpå potatisen.
  10. Hör värmen så att stekpannan blir ordentligt varm.
  11. Tärna under tiden köttet och salta och peppra.
  12. Stek hastigt i omgångar i resten av smöret och oljan tills bitarna är brynta på utsidan och rosa inuti.
  13. Lägg upp på fatet med lök och potatis.
  14. Strö över persiljan.
Senapskräm:
  1. Blanda crème fraiche och senap.
 
Servera med råa äggulor och senapskräm.

Biff Rydberg

0 Läs mer >>
 
Mockarutor eller Kärleksmums, kärt bakverk har många namn.
 
 
Börja med att sätta ugnen på 200 grader och klä in en långpanna i bakplåtspapper.
 
Det här behöver du till en stor långpanna:
  • 3 ägg
  • 4 ½ dl strösocker
  • 2 ½ dl mjölk
  • 6 3/4 dl vetemjöl
  • 3 tsk vaniljsocker
  • 2 msk kakao
  • 3 tsk bakpulver
  • 225 gr smält smör
 
Garnering:
  • 2 hg florsocker
  • 4 msk smält margarin
  • 4 msk kallt kaffe
  • 1 msk kakao
  • 2 tsk vaniljsocker
  • kokosflingor
 
Gör så här:
  1. Rör ägg och socker pösigt.
  2. Blanda ihop mjöl, vaniljsocker, kakao och bakpulver.
  3. Tillsätt mjölblandningen växelvis med mjölken i äggsmeten.
  4. Rör sist i det smälta smöret.
  5. Häll smeten i bakplåtsklädd stor långpanna.
  6. Grädda mitt i ugnen i  20-25 minuter.
  7. Stjälp upp kakan på sockrat bakplåtspapper på köksbänken. 
  8. Blanda samman alla ingredienserna till garneringen och bred den över kakan när den svalnat lite.
  9. Strö över kokosflingor eller strössel.
  10. Skäres i fyrkantiga bitar.
 
Förvaras bäst i kylskåp och går även utmärkt att frysa.
 

Mormors Mockarutor / ...

0 Läs mer >>
 
 Vi brukar göra dessa mackor med ciabatta-bröd.
Men denna gång hittade vi några picknick-bröd i frysen som blivit över från i somras.
Funkar precis lika bra.
 
Detta behövs till 4 mackor:
  • 3 stora kycklingfiléer, eller 4 små
  • Smör att steka i
  • Salt och peppar
  • 8 skivor bacon
  • 1 dl crème fraiche
  • 70 gr riven ädelost
  • Sallad och tomat
 
Gör så här:
  1. Stek kycklingfiléerna i smör. Salta och peppra.
  2. Stek baconen knapriga och låt vila på lite hushållspapper.
  3. Medan kycklingen steks, blanda ihop crème fraiche och riven ädelost.
    Vill du ha starkare ost-smak - öka på med ytterliga riven ädelost.
  4. Värm bröden lite lätt i 100 gr varm ugn.
  5. Skiva kycklingen när den är färdigstekt.
  6. Sedan är det bara att montera sin macka; bred lite ostsås på botten av brödet, lägg på kyckling, bacon, sallad och tomat. Mums!
 
 

Ciabatta med kyckling...

0 Läs mer >>
 
 Vissa matminnen ligger en lite varmare om hjärtat än andra.
Gulaschsoppa är ett sådant!
När Lovisa gick i högstadiet ville hon inte ha födelsedagskalas.
När det hade gått en tid ångrade hon sig och ville ha kalas i alla fall. En tjejfest!
Så, mitt i höstrusket lånade vi Kicki & Mattias mobila vedeldade badtunna som vi parkerade på garageuppfarten.
Vi lagade gulaschsoppa som de kunde komma in och värma sig med mellan baden - om nu det varma vattnet i badtunnan inte skulle räcka. :0)
Efter en timmes badande kom tjejerna in och skulle äta.
Frida meddelade att hon inte gillar gulaschsoppa, men eftersom den var hemlagad så skulle hon ändå smaka.
Gör det, sa jag och gillar du det inte så behöver du inte ät upp. Du får äta desto mer bröd istället.
Men hon gillade soppan och tog ytterligare en portion.
Sedan försvann tjejerna ut i badtunnan igen...
 
Detta behövs till 10 portioner:
(Receptet går bra att halvera)
  • 1 kg grytbitar av nötkött (eller högrev)
  • 5 st gul lök
  • Smör till stekning
  • 2,5 l vatten
  • 7,5 msk koncentrerad köttfond eller 5 st buljongtärningar
  • 7,5 msk tomatpuré
  • 4 msk paprikapulver
  • 2,5 tsk kummin (hel)
  • Salt & Peppar
  • 1 kg potatis
  • 2-3 st paprikor (röd eller gul)
Gör så här:
  1. Skär köttet i mindre bitar.
  2. Skala och finhacka löken.
  3. Stek köttet så det får färg runt om i lite smör.
  4. Fräs löken ihop med köttetl på medelhög värme.
  5. Tillsätt vatten, fond, tomatpuré och kryddor.
  6. Låt småkoka i ca 30 minuter (total koktid för soppan är 1 timme).
  7. Skala potatis och skär i mindre bitar.
  8. Tillsätt potatisen och låt i 15 minuter. 
  9. Ansa paprikan och skär i bitar.
  10. Lägg i paprikan och låt koka i ytterligare 15 minuter återstår.
  11. Smaka av med kryddor.
  12. Serveras varm med ett gott bröd till.
 

Gulaschsoppa