0 Läs mer >>
 
Detta behövs till 4 portioner:
  • 320 g pasta
  • 120 g bacon
  • 2 kycklingfiléer
  • 0,5 purjolök, strimlad
  • 250 g champingoner, delade
  • 3 dl grädde
  • 100 g ädelost, tex Kvibille gräddädel
  • Svartpeppar
 
Gör så här:
  1. Koka pastan i saltat vatten enligt anvisning på förpackningen.
  2. Skär baconet i strimlor och kycklingen i mindre bitar.
  3. Hetta upp en stekpanna och stek baconet knaprigt. Låt rinna av på hushållspapper.
  4. Stek kycklingen i fettet från baconet till fin färg och tills den är genomstekt.
  5. Salta och peppra och lägg på ett fat.
  6. Fräs purjolök och champinjoner hastigt i samma panna.
  7. Häll grädden i en större kastrull och smula ner osten. Värm tills osten smält.
  8. Vänd ner kyckling, svampfräset och pasta. Servera toppad med bacon. Dra ett varv med pepparkvarnen.

Ädelostpasta med kyck...

0 Läs mer >>
 
 
Ingredienser:
  • 2 dl havregryn
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 dl solrosfrön
  • 2 tsk bikarbonat
  • 1 tsk salt
  • 2 st mogna bananer
  • 2,5 dl fil
  • 0,5 dl flytande honung
 
Gör så här:
  1. Smörj bakformen och sätt ugnen på 200°.
  2. Skala och mosa bananerna.
  3. Blanda de torra ingredienserna bunke, inklusive solrosfröna. 
  4. Rör sedan ner fil, honung och banan.
  5. Häll ner smeten i bakformen.
  6. Grädda i ugnens nedre del i ca 1 timme.
  7. Ta ut brödet ur formen och låt svalna.
     

Bananbröd

0 Läs mer >>
 
Ingredienser:
  • 250 g pasta
  • 0,5 purjolök
  • 200 g svartkål
  • 0,5 röd chili
  • 1 msk olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 150 g champinjoner
  • 1 dl vatten
  • 0,5 tärning grönsaksbuljong
  • 2,5 dl matlagningsgrädde 
  • 1 röd paprika
  • salt och peppar
  • 4 msk parmesan, riven
  • 2 msk pinjenötter, rostade
 
Gör såhär:
  1. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
  2. Strimla purjolök och skär svartkål fint. Finhacka chili.
  3. Fräs purjolök, chili och kål i olja i en stekpanna. Pressa vitlök. Skiva svampen och fräs i stekpannan.
  4. Tillsätt vatten, buljontärning och matlagningsgrädde. Skär paprika i bitar och rör i. Låt puttra och smaka av med salt och peppar. Smaka också av såsen med mer chili om du vill ha den hetare.
  5. Rosta pinjenötter i en torr stekpanna. Blanda pasta med såsen. Strö över parmesan och pinjenötter.

Svamppasta med svartk...

0 Läs mer >>
 
Om man inte vill vara helt vegetarisk, men äta lite mindre kött, så är detta en mycket god rätt.
 
 
Detta behövs till 4 portioner:
  • 600 gram sötpotatis
  • olivolja
  • 400 gram vita bönor (avsköljda)
  • 300 gram blandfärs
  • 1 dl yoghurt (fetthalt 10%)
  • 15 gram färsk hackad persilja
  • 1 vitlöksklyfta (finriven)
  • ½ msk torkad mynta
  • 1 tsk spiskummin
  • ½ tsk svartpeppar
  • ½ tsk cayennepeppar
  • olivolja till stekning
  • 1 tsk salt
Persiljeyoughurt:
  • 3 dl youghurt (10%)
  • 15 gram färsk hackad persilja
  • 1 vitlökklyfta (finriven)
  • ½ msk olivolja
  • 1 tsk spiskummen
  • salt och peppar
 
 
Gör så här:
  1. Skala och skär sötpotatisen i bitar.
  2. Vänd runt dem i olja på en plåt och salta.
  3. Rosta mitt i ugnen i ca 20 minuter i 225 grader.
  4. Mixa eller mosa bönorna till en ganska slät mos.
  5. Blanda bönmoset med färs, youghurt, persilja, vitlök och alla kryddor.
  6. Forma till tolv biffar med blöta händer.
  7. Hetta upp olja i en stekpanna och stek biffarna tills de är genomstekta.
  8. Rör ihop alla ingredienser till youghurssåsen och smaka av med salt och peppar.

Bon apetit!

 

Färsbiffar med sötpot...

0 Läs mer >>
 
Stina var min härliga svärmor.
Jag tror inte jag har varit på något födelsedagsfirande hos familjen Olsson utan att Stina har bakat denna tårta till födelsedagsbarnet.
Och den är så god!
Tyvärr finns inte Stina med oss längre.
Men hennes Crisptårta, den kommer vi fortsätta att baka.
Här är hennes recept.
 
Detta behövs till bottnar:
  • 4 äggvitor
  • 3 dl socker
  • 3 droppar ättika (12%)
  • 3 dl rice crisp
 
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Vispa äggvitor till hårt skum.
  3. Blanda i socker och ättika och fortsätt vispa.
  4. Blanda i rice crisp.
  5. Bred ut marängsmeten på en bakplåtsklädd plåt.
  6. Grädda mitt i ugnen i 125 grader i ca 1½ timme.
  7. Låt marängen svalna på plåten.
 
Kräm:
  • 4 äggulor
  • 2 dl socker
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl kaffegrädde
  • 200 gr smör (rumsvarmt)
 
Gör så här:
  1. Blanda ägggulor, kaffegrädde, socker och vetemjöl i en gryta.
  2. Låt sjuda tills det blir tjockt.
  3. Ta av grytan och låt svalna något.
  4. Rör i smöret. (Lättast om man skurit smöret i små tärningar).
  5. Rör ordentligt tills smöret smält och allt blandat sig.
 
Montering:
  • 6 dl grädde
  • Mörk choklad
  • Färska hallon eller geléhallon
  1. Dela marängbottnen i två delar.
  2. Bred krämen mellan bottnarna.
  3. Vispa grädden och bred hälften av grädden på bottnen med kräm.
  4. Lägg den andra bottnen ovanpå och täck denna med resten av grädden.
  5. Smält mörk choklad över vattenbad. När chokladen svalnat något ringla den över tårtan.
  6. Dekorera med färska bär eller geléhallon.
 
 Stina - du fattas oss!
 

Stinas Rice-Crisptårt...

0 Läs mer >>
 
Arvid ville bjuda på spagetti och köttfärssås när han fyllde år.
Och kladdkaka så klart!
Gjorde en köttfärssås med riven ädelost i tidigare i veckan och en sådan sås ville han ha på sin födelsedag. Och här kommer receptet.
 
Detta behövs till 4 portioner:
  • 400 gram köttfärs
  • 140 gr Kvibille Gräddädel
  • 2 dl creme fraiche
  • soja
  • svart och vitpeppar
  • salt
  • smör
  • valfri pasta
 
Gör så här:
  1. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
  2. Bryn färsen knaprig i smör i en stekpanna (eller stekgryta om man ska göra till många).
  3. Salta (lätt eftersom både soja och ädelost är ganska salt) och peppra.
  4. Riv ädelosten och blanda ner i färsen tillsammans med creme fraiche.
  5. Dutta i lite soja så det blir fin färg.
  6. Låt koka ihop och smaka av med salt och ev mer peppar.
  7. Häll av pastan och servera med en god grönsallad.
 

Arvids födelsedagsköt...