Kladdkaka / Chokladtårta

 
Har ännu inte hittat något recept på kladdkaka som slår detta - den är så god!!
Och denna kladdkaka har hängt med länge. Det var min lillebrors favorittårta när han var liten.
Har med åren blivit Niclas paradbak. Ett tag bakade han den så ofta att Basses ena kompis utbrast:
"Inte kladdkaka idag igen - kan du inte baka något annat?"
Han var nog inte så glad i choklad som vi är.
 Ingredienser:
  • 200 gr mörk blockchoklad
  • 200 gr smör
  • 4 ägg
  • 2 dl socker
  • 2 ½ dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 msk kakao

Gör såhär:

  • Smörj och bröa en 2 liters form med löstagbar botten.
  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Smält smör och blockchoklad i en tjockbottnad gryta på svag värme.
  • Vispa ägg och socker pösigt.
  • Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao noga.
  • Rör försiktigt ned den något avsvalnade chokladblandningen i äggsmeten.
  • Vänd ner mjölet med varlig hand så smeten blir slät. Rör man för häftigt så sjunker smeten ihop.
  • Häll smeten i formen och grädda i ugn 12-15 minuter. Kakan skall inte vara helt gräddad i mitten.
    Ju kortare tid desto kladdigare kaka.
  • Låt kakan svalna innan servering.
Fint att garnera kakan med lite florsocker på toppen.
Serveras med vispad grädde och om man vill lite färska bär.
 

Kommentera här: