0 Läs mer >>
 
Här är receptet till Lotta Lundgrens pasta lenticchie. När vi gjorde detta använde vi oss av röda linser istället för gröna och fick krydda lite extra. Vi tyckte att det blev bra tillslut och det kommer lagas igen här hemma. 
Ingredienser:
  • 320 g spagetti
  • 140 g bacon, tärnat (går att utesluta)
  • 1 vitlöksklyfta, pressad
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 tsk chiliflakes 
  • 460 g kokta gröna/röda linser (avrunnen vikt, avsköjda)
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • 1 dl pastavatten
  • Salt & peppar
  • Servera gärna med bladpersilja och Grana pandano (riven)
Gör såhär:
  1. Koka spagettin enligt anvisningen på förpackningen.
  2. Stek bacon knaprigt i torr panna.
  3. Tillsätt vitlök, tomatpuré och chiliflakes och låt fräsa med någon minut.
  4. Tillsätt linser, grädde och 1 dl av vattnet som pastan kokar i.
  5. Smaka av med salt och peppar.
  6. Vänd ner spagettin i linssåsen.
  7. Strö över hackad persilja och riven grana padano.

Pasta med Linssås

0 Läs mer >>
 
Supergoda och saftiga morotsbiffar som är både är enkla och går snabbt att laga!
6 portioner
Ingredienser:
  • 1 kg morötter
  • 2 st ägg
  • 1 dl ströbröd
  •  ca 1 dl mjöl
  • 1 tsk curry
  • 1 tsk paprikapulver
  • 0,5 tsk gurkmeja
  • Salt & peppar
  • Olja till stekning
Tips! Ha gärna i finhackad persilja eller någon annan god ört som du gillar!
 
Gör såhär:
  1. Riv morötterna på fina sidan av rivjärnet. 
  2. Lägg alla ingredienser till biffarna i en bunke och blanda. 
  3. Tillsätt mjölet i omgångar och ha i så mycket mjöl som behövs för att kunna forma biffarna så de håller ihop.
  4. Hetta upp olja, forma biffarna och stek dem ca 4 min på varje sida. Låt rinna av på papper.
  5. Servera med önskat tillbehör. Vi åt dem med klyftpotatis. 

Morotsbiffar

0 Läs mer >>
 
Gratäng kan man göra på en mängd olika sätt.
Här är ett av dem vi brukar göra.
 
Till 4 personer behövs:
  • 8-10 medelstora potatisar
  • grädde
  • vitlök
  • flingsalt
  • svartpeppar
  • ost (riven eller i skivor)
 
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skala potatisen och skiva den tunt.
  3. Lägg potatisskivorna i en ugnsfast form, salta, peppra och pressa i lite vitlök.
  4. Rör runt i potatisskivorna.
  5. Häll grädde över potatisen så att det fyller upp halva formen.
  6. Ställ formen mitt i ugnen och låt stå i ugnen i 30 minuter.
  7. Ta ut gratängen och lägg ost på toppen.
  8. Ställ in i ugnen i ca 10-15 minuter till.
  9. När osten fått fin färg är gratängen färdig.

 

Potatisgratäng

0 Läs mer >>
Hittade detta recept i en tidning hos frissan och det såg så gott ut.
Och det var det!
Hade dock ingen rödlök hemma, så det fick blir gullök.
 
Detta behövs till 4 portioner:
  • 8 st lövbiffar
  • smör till stekning
  • 2 msk dijonsenap8 skivor rökt skinka
  • 8 skivor lagrad ost
  • salt & peppar
  • 2 dl kalvbuljong
  • hackad persilja
 
Picklad lök:
  • 1 rödlök
  • ½ dl ättikssprit
  • 1 dl socker
  • 1½ dl vatten
 
Potatismos:
  • 700 gram potatis av mjölig sort
  • ca 2 dl gräddmjölk
  • 50 gram smör
  • salt & vitpeppar
 
Gör så här - Picklad lök:
  1. Skala löken och skär tunt.
  2. Koka upp ättika med socker och vatten i en kastrull.
  3. Ta kastrullen från värmen och lägg i löken. Ställ åt sidan.
 
Gör så här - Mos:
  1. Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten.
  2. Koka upp gräddmjölken.
  3. Låt potatisen rinna av och mösa sedan med gräddmjölken och smöret.
  4. Vispa fluffigt med en ballongvisp och smaka av med salt och peppar.
 
Gör så här - Lövbiff:
  1. Lägg ut lövbiffen på arbetsbänken.
  2. Bred senap över köttet.
  3. Lägg en skiva skinka och en rejäl skiva ost på varje lövbiff och vik ihop.
  4. Salta och peppra.
  5. Hetta upp en klick smör i en stekpanna och lägg i lövbiffen när smöret skiftar mot brunt.
  6. Stek ca 1 minut på varje sida.
  7. Ta upp köttet och koka ur pannan med buljongen.
  8. Servera lövbiffarna med picklad lök, potatismos, skyn och lite persilja på toppen.

Ost & skinkfylld lövb...

0 Läs mer >>
 
Tror aldrig vi varit på Pinchos utan att ha ätit baconlindade dadlar.
Men det är busenkelt att göra egna hemma.
 
Detta behövs:
  • Dadlar
  • Bacon
  • Ev lite smör
Gör så här:
  1. Rulla en halv skiva bacon krin en dadel.
  2. Värm en stekpanna på medelstark värme.
  3. Brukar lägga en liten, liten klick smör i pannan för jämnare stekyta på baconen.
  4. Vänd runt så det blir jämn färg på hela rullen.
  5. Servera som tilltugg.

Baconlindande dadlar

0 Läs mer >>
 
Vi äter ganska ofta varmrökt lax hemma hos oss. Det är ju så gott!
Och ofta blir det lite rester av lax kvar och dem gör vi ofta laxpaj på.
Så, här kommmer ännu ett recept på en god laxpaj.
 
Detta behövs till pajdeg:
  • 125 gr smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 msk kallt vatten 
Detta behövs till fyllning:
  • varmrökt lax
  • curry
  • torkad dill
  • citronpeppar
  • 4 ägg
  • ca 2 dl grädde
  • västerbottenost
  • salt 
  • citronpeppar
Gör så här:
  1. Blanda ihop alla ingredienser till pajdegen.
  2. Tryck ut den i en pajform och ställ i kylskåp minst 1 timme.
  3. När pajen är färdigkyld, picka den lite i botten och på kanterna med en gaffel.
  4. Mosa eller soppa sönder den varmrökta laxen och fyll botten på pajskalet med lax.
  5. Strö curry och dill över laxen.
  6. Gör en äggstanning genom att knäcka 4 ägg i en shaker.
  7. Fyll på med lika mycket grädde som äggen fyller.
  8. Salta och peppra i äggröran. Skaka tills allt blandat sig väl.
  9. Häll äggstanningen över laxen.
  10. Täck med riven ost.
  11. Grädda pajen i mitten av ugnen i 200-225 grader i ca 25 minuter, eller tills pajen fått fin färg och har "stannat" i mitten.
 
Servera med en grönsallad till.

Laxpaj

0 Läs mer >>
 
Dessa goda kalljästa frallor fanns med i ICAs Buffé februarinumret nu 2019 (tror jag det var).
Vi har dock modulerat receptet lite och lagt till mer mjöl.
Första gången vi bakade dessa så gick det verkligen inte att "dra ut" degen som det står i receptet. Den var mer bredbar. :0) Så himla kladdig!
Men frallorna var goda och linser är ju nyttigt, så vi gav dem en chans till.
Innan bak nummer två var jag inne på ICAs sida för att kolla om de möjligen modulerat receptet, tänkte att de kanske kommit på att det var för lite mjöl.
Av kommentarerna och dömma så var det fler än jag som hade problem med alldeles för kladdig deg...
 
 
Detta behövs till ca 25 frallor:
  • 1 dl torkade röda eller gröna linser
  • 12 g jäst
  • 5 dl kallt vatten
  • 2 dl havregryn
  • 8 dl vetemjöl special (2 dl mer än i originalreceptet)
  • 1½ tsk salt
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk vallmofrön eller linfrö
  • mjöl till utbakning
Gör så här:
  1. Skölj och lägg linserna i blöt i kallt vatten i en skål. Låt stå över natten eller ca 10 timmar.
  2. Rör ut jästen i vattnet.
  3. Tillsätt havregryn, mjöl, salt och olja. Rör ihop till en lös deg.
  4. Låt jäsa övertäckt i kylen över natten, ca 10 timmar.
  5. Häll av linserna, skölj och låt dem rinna av väl.
  6. Stjälp upp degen på väl mjölad bänk. Dra ut degen till en platta.
  7. Strö hälften av linserna över degen. Vik ihop plattan på mitten.
  8. Strö resten av linserna över plattan.
  9. Strö på vallmofrön eller linfrö.
  10. Skär degen i 25 bitar, lägg dem på en bakpappersklädd plåt.
  11. Låt jäsa i ca 1 timme.
  12. Sätt ugnen på 250 grader.
  13. Grädda i mitten av ugnen 10-12 minuter eller tills frallorna fått fin färg.
  14. Låt svalna på galler.

Kalljästa frallor med...

0 Läs mer >>
 
4 portioner
Ingredienser:
  • 1 dl torra röda linser (ca 2 dl kokta)
  • 200 g halloumi
  • 2 morötter
  • 1 gul lök
  • rapsolja till stekning
  • 2 msk tomatpuré
  • 2,5 dl matlagningsgrädde
  • 2 dl passerade tomater
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 msk balsamvinäger
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 tsk socker
  • salt och peppar
Till servering:
  • 4 portioner ris
  • blandad sallad
Gör såhär:
  1. Koka linserna enligt anvisningen på förpackningen. Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
  2. Skär halloumin i centimetertjocka stavar och morötterna i tunna stavar. Hacka löken. Stek löken några minuter och tillsätt sedan morot och halloumi.
  3. Tillsätt tomatpuré, grädde, passerade tomater, buljongtärning, vinäger, timjan och ev socker. Sila bort vattnet från linserna och rör ner dem. Koka upp och låt allt sjuda några minuter. Smaka av med salt och peppar.
  4. Servera med ris och en blandad sallad.

Halloumistroganoff

0 Läs mer >>
 
Ingredienser:
  • 500 g kantareller (funkar även med konserverade kantareller)
  • 1 bananschalottenlök, hackad
  • 1 vitlöksklyfta, skivad
  • 1 msk smör
  • salt och svartpeppar
  • 2 dl grädde
  • 1 dl vatten
  • ev maizena till redning
Till servering:
  • 320 g pasta
  • 70 g babyspenat
  • 2 dl hackade örter, tex timjan och persilja
Gör såhär:
  1. Putsa svampen och skär ev i mindre bitar. Hetta upp en stekpanna och stek svamp, lök och vitlök i smör. Salta, peppra och rör om då och då.
  2. Häll i grädde och vatten. Låt såsen småputtra ca 5 min. Red av såsen med maizena om ni önskar en tjockare konsistens.
  3. Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen under tiden såsen puttrar. Blanda pastan med såsen, spenat och färska örter.
 

Pasta med kantareller...

0 Läs mer >>
 
Här är ett recept på mycket goda och enkla laxbiffar. Enligt orginalreceptet serveras biffarna med en nudelsallad men de funkar precis lika bra till potatismos ;)
4 portioner
Ingredienser laxbiffar:
  • 500 g laxfilé
  • 0,5 kruka dill, hackad
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt
  • 1 citron
  • 1 msk olivolja
Gör såhär:
  1. Finhacka laxen till en fiskfärs. Blanda med dill, ägg, salt och finrivet skal av citronen.
  2. Klicka ut smeten i en het stekpanna med olja och stek små biffar. Stek tills fin yta på båda sidorna. 
 
Ingredienser nudelsalladen:
  • 200 g risnudlar
  • 250 g zucchini, grovriven
  • 2 morötter, grovriven
  • 0,5 kruka dill, hackad
  • 2 msk sweet chilisås
  • 10 cm purjolök, finstrimlad
  • 1 citron
Gör såhär:
  1. Tillred nudlar enligt anvisningen på förpackningen.
  2. Blanda med zucchini, morot, dill, sweet chili, purjolök och pressad saft av citronen.
  3. Servera biffarna med den sötsyrliga nudelsalladen.

Laxbiffar